Pretraga

[ZADATAK DANA] Velika i mala slova svi bi trebali znati, ali ovaj zadatak bi vas mogao zbuniti

Ispravno pisanje velikih i malih slova gradivo je početnih razreda osnovne škole. Jedan zadatak upravo iz tog područja bio je dio ispita na državnom natjecanju iz Hrvatskog jezika za treće razrede srednjih škola. Ipak, ovaj bi vas mogao malo zbuniti.

foto: srednja.hr

Velika i mala slova u nazivima mjesta, ustanova i slično, većini ne predstavljaju problem, no, današnji zadatak dana natjerat će vas da malo razmislite kako se ona ispravno pišu. Zadatak koji je pred vama dio je testa sa županijskog natjecanja iz Hrvatskog jezika za treći razred srednje škole.

[ZADATAK DANA] Svi koji žele upisati Filozofski fakultet trebali bi znati riješiti ovaj zadatak

Bilo je potrebno pisanim slovima prepisati dijelove rečenica otisnute velikim tiskanim slovima.

Istaknuti hrvatski dramatičar i dramaturg Milan Begović nakon PRVOGA SVJETSKOG RATA vraća se iz Hamburga i Beča u Zagreb. Bio je profesor na poznatoj zagrebačkoj GLUMAČKOJ ŠKOLI, zatim ravnatelj DRAME HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU. Napisao je psihološku dramu ‘Bez trećega’, čija se radnja odvija u jednokatnici na GORNJEMU GRADU. Poznat je i kao autor LIBRETA GOTOVČEVE OPERE ‘Ero s onoga svijeta’. Nakon umirovljenja povremeno je boravio u svome dvorcu Bisagu kraj SVETOGA IVANA ZELINE, NA ISTOČNOME RUBU HRVATSKOGA ZAGORJA.

Rješenje prošlog zadatka dana

Prošli zadatak dana bio je sličan onima kakvi se pojavljuju u logičko-matematičkom dijelu prijemnog ispita za Filozofski fakultet. Poznat je bio majčin broj godina u trenucima kada je rodila sina i kći, a zadatak te trenutni ukupni zbroj godina njih troje. Zadatak je bio odgonetnuti koliko godina trenutno ima svatko od njih.

Točno rješenje jest: Kada se rodio sin, kći je imala 5 godina, a ukupno su kći i majka imale 36 godina.

(60 – 36) : 3 = 8

Dakle, sin ima 8, kći 13 i majka 39 godina.

[ZADATAK DANA] Velika i mala slova svi bi trebali znati, ali ovaj zadatak bi vas mogao zbuniti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap