Pretraga

Zečje muke na lanjskoj maturi iz Biologije: Znate li odgovor na pitanje koje je zbunilo pristupnike?

A- A+

Pri vrhu ljestvice predmeta s najvećim brojem prijava na državnoj maturi nalazi se Biologija koju ove godine polaže nešto više od 5.500 pristupnika. I lani je ovaj predmet bio izrazito popularan, a svi oni bili su spremni na to da ih na ispitu očekuje velik broj zadataka koji zahtijevaju logičko povezivanje činjenica. Ipak, jedan je zadatak izazvao veliku diskusiju nakon prošlogodišnjeg testa pa ga izdvajamo u našoj rubrici Zadatak dana.

Photo by Gary Bendig on Unsplash

– U zadnjem zadatku je bio prikazan orao i njegov dišni sustav koji po mome mišljenju, nije bio kvalitetno prikazan. Bio je dosta sitan i nejasan pa sam se namučila oko prepoznavanja pojedinog dijela dišnog sustava. Pitanje koje se nadovezivalo na njega, koje meni možda nije bilo preteško, ali moguće da je predstavljao problem ako se logički ne poveže je “zašto pluća zeca atrofiraju nakon što ga orao ulovi i digne na veću nadmorsku visinu?”, dojam je koji je nakon prošlogodišnjeg ispita iz Biologije stekla bivša maturantica Lorna iz Osijeka.

Izdvojeni članak

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme

Upravo je spomenuto potpitanje s orlom i zecom izazvalo velike diskusije nakon ispita iz Biologije. Kako i ove godine pristupnike očekuje pregršt zadataka s logičkim povezivanjem činjenica, odlučili smo ga izdvojiti za naš Zadatak dana. Naime, ovo pitanje sastojalo se od zadane fotografije orla, a maturanti koji su znali odgovor na prvo potpitanje do odgovora na drugo s plućima zeca mogli su doći upravo logičkim zaključivanjem.

Da ne duljimo, u nastavku se nalazi zadatak koji je izazvao buru među maturantima koji su lani pisali Biologiji, a potrebno je odgovoriti na prvo i drugo potpitanje. Nakon što odgovorite na pitanja, točne odgovore pronaći ćete na sljedećoj stranici, klikom na ‘Nastavak teksta’.

Copy link
Powered by Social Snap