Pretraga

Znate li odgovor na zdravorazumsko pitanje koje je izazvalo pomutnju na maturi iz PiG-a?

A- A+

Politika i gospodarstvo niz je godina među popularnijim izbornim predmetima na maturi, a ove godine pisalo ju je nešto više od pet tisuća kandidata. Mnogi su ove godine kao pitanje na kojemu su se ‘spotaknuli’ izdvojili ono vezano uz model rješavanja međuetničkoga odnosa u višenacionalnoj državi, pa smo to pitanje odlučili izdvojiti za našu rubriku Zadatak dana.

Screenshot: Google Maps

Na državnoj maturi iz Politike i gospodarstva ispituje se znanje iz osam područja, a već se iz samog ispitnog kataloga da iščitati kako ‘štrebanje’ gradiva napamet za uspješno polaganje PiG-a neće biti dovoljno. Maturanti bi na ispitu trebali pokazati razumijevanje sfere politike i sfere gospodarstva, pa se savjetuje tijekom učenja gradivo povezati sa sadržajima ostalih srodnih društvenih predmeta. Za pripremu ispita važno je pratiti i politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici.

Izdvojeni članak

Je li točan ‘lonac za taljenje’ ili ‘kulturni pluralizam’? Stigla rješenja mature iz PiG-a

Ispit iz PiG-a na ovogodišnjoj se maturi pisao proteklog petka. Iako su mišljenja maturanata oko njegove težine bilo poprilično podijeljena, jedno su pitanje okarakterizirali zbunjujućim, odnosno dvoumili su se oko toga koji je od ponuđenih odgovora točan. Stoga smo to pitanje odlučili postaviti u našoj rubrici Zadatak dana, a glasilo je ovako:

Kako se naziva model rješavanja međuetničkoga odnosa u višenacionalnoj državi na način da se priznaju jednaka prava i vrijednost svih potkultura uz zakonsku zaštitu manjina?

A) asimilacija

B) lonac za taljenje

C) kulturni pluralizam

Nakon što odgovorite na pitanje, točan odgovor pronaći ćete na sljedećoj stranici, klikom na ‘Nastavak teksta’.

Copy link
Powered by Social Snap