Pretraga

628 najboljih nastavnika u Hrvatskoj nagrađeno promaknućem: Provjerite je li i neki vaš među njima

A- A+

Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama imaju priliku napredovati u zvanje mentora i zvanje savjetnika. Te titule stječu najbolji u sustavu, koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Nove promocije održat će se već 8. prosinca, kada će u zvanje mentora i savjetnika biti promaknuto ukupno 628 odgojno-obrazovnih djelatnika.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Ocjenjuju se prilikom promakunuća u zvanja mentora i savjetnika metodička kreativnost u podučavanju, primjenjivanje suvremenih oblika i metoda rada u poučavanju te postignuti rezultati u odgojnom radu s učenicima. Pritom bi nastavnici trebali osposobiti učenike za samostalno učenje i trajno obrazovanje te promicati ljudska prava i brigu za zdrav okoliš. Važno je i da su kandidati za promaknuće dobro surađivali s nastavnicima, roditeljima i ostalim predstavnicima društvenog okružja škole.

Izdvojeni članak

Osoba mjeseca: Popričali smo sa zagrebačkom ravnateljicom koja je svoje školarce spasila od izleta s pijanim vozačem

Učitelji i nastavnici biraju se u zvanje mentora odnosno savjetnika na pet godina i mogu biti ponovno izabrani u isto zvanje. Iako odluku o napredovanju u zvanje donosi ministrica obrazovanja, ocjenu rada učitelja odnosno nastavnika, daju ravnatelji škola na osnovi praćenja rada nastavnika uz suglasnost  vijeća nastavnika te stručno-pedagoški nadzornik Ministarstva znanosti i obrazovanja, na osnovi neposrednog uvida u rad i praćenja rada nastavnika, objašnjeno je u Pravilniku.

Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.

Najnoviju svečanu promociju odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika Agencija  za odgoj i obrazovanje održat će 8. prosinca 2017. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kada će promovirano biti ukupno 628 odgojno-obrazovnih djelatnika. Koji su to i je li možda neki od vaših profesora među njima, provjerite u nastavku.

[scribd id=365944939 key=key-bY3gTxHS6SzTW9gS29Nm mode=scroll]

[scribd id=365944984 key=key-gCWMSXoJ851LHbpjflzx mode=scroll]

Copy link
Powered by Social Snap