Pretraga

7 faktora koji utječu na učenje, a da to niste znali

A- A+

Koliko vam se puta dogodilo da ste sate i sate proveli nad knjigom ili skriptom, a da se njen sadržaj nikako nije uspio probiti do vašeg mozga? Nekada, kada nam se to dogodi, točno znamo zašto je tako. Ili nam stalno zvoni mobitel, ili u knjižnicu uđe zgodna cura/dečko ili nad skriptom samo sjedite i igrate igrice na mobitelu. Nekada pak, stvarno pokušate učiti, ali vam nikako ne ide. Provjerite sedam faktora koji utječu na učenje, a da ih uopće nismo svjesni.

Flickr; Leo Hidalgo

1. Mirisi

Je li vam se ikada dogodilo da u nedjeljno prijepodne pokušate učiti, a mama u kuhinji priprema obiteljski ručak. Mirisi na dolazeće gozbe šire se kućom, a vaše misli i koncentracija putuju za njima i ne prate rečenice u knjizi. Ili pak, sjedite u knjižnici, a neki lik preko se našpricao s dezodoransom kao da nema sutra, a vama ništa ne ulazi u glavu.

Mirisi mogu dekoncentrirati jednako kao i zvuk. Učiti pored snažnog mirisa može biti jednako nemoguća misija kao i učiti pored pneumatske bušilice. Na vanjske faktore ne možemo uvijek utjecati, tako da je, ako vas u učenju ometa miris, jedino rješenje da promijenite lokaciju.

2. Feng shui

I raspored namještaja u prostoriji u kojoj učite može utjecati na sposobnost pamćenja i praćenja gradiva. Ako radite u maloj i zakrčenoj prostoriji, teško se koncentrirati i upijati informacije. Poseban problem je i nered. Ne samo da se zbog nereda i osjećamo lošije, nego zbog njega imamo i tehničkih poteškoća zbog kojih gubimo živce i ostajemo bez volje i energije.

Prije učenja, obavezno uredite prostor u kojem učite kako bi bio uredan i pregledan i kako bi pri ruci imali sve što vam treba. Znate kako kažu, nered na stolu – nered u glavi

Izdvojeni članak

Ovaj hrvatski fakultet po novome nudi učenje kineskog jezika

3. Temperatura i vlaga

Možda se i neko vrijeme uspijete koncentrirati u vrućem i vlažnom prostoru, ali nakon nekog vremena, kada neugoda postane prejaka, to će postati jedino o čemu možete razmišljati. Isto vrijedi i za hladnoću.

Trudite se uvijek kontrolirati uvijete u kojima učite. Pazite da ljeti učite tamo gdje imate klimu, a zimi da je grijanje dovoljno jako. A ako iz nekog razloga to ne možete, potrudite se da uvijek imate džemper ili hladno piće, piše na stranicama WGU-a.

Izdvojeni članak

Riječki studenti uskoro će na noćno učenje u obnovljenu Sveučilišnu knjižnicu

4. Asocijacije na druge aktivnosti

Imate, recimo, najdražu klupu u parku, gdje ste uvijek mogli doći i čitati ili učiti na miru, dok u pozadini slušate šuštanje lišća ili lavež pasa. A onda se tamo doveli curu ili dečka na dejt. Spoj je prošao dobro, a sada, kada na istoj klupici pokušavate učiti, uspijevati misliti samo na njen ili njegov miris i što ste sve radili te noći. Isto tako, ako recimo učite za kuhinjskim stolom možete postati gladni. Ako neko mjesto nosi određene asocijacije, teško je ostati skoncentriran na učenje

Potrudite se da imate stalno i pouzdano mjesto na kojem učite i nemojte ga miješati s drugim aktivnostima.

5. Nešto zanimljivije u blizini

Kada pokušavate učiti gradivo koje vam je teško ili dosadno, gotovo bilo što se može učiniti kao najzabavnija stvar na svijetu. Rastavljanje šestara na najmanje dijelove i ponovno sastavljanje mogu se činiti kao zabava uzbudljiva najmanje koliko i izlazak u grad ili putovanje. A ako u blizini imate mobitel, bilo kakav konstruktivan rad možete odmah otpisati.

Ugasite mobitel, izlogirajte se iz fejsa, maknite sve što vam može omesti iz vidokruga. Isplanirajte si pauze i dajte si deset minuta zabave, a onda opet na učenje.

Izdvojeni članak

Beogradski student na duhovit način opisao kako već tjednima odgađa učenje za ispit

6. Pozadinski zvuk – premalo ili previše?

Ako se na nešto morate jako skoncentrirati, i najmanji zvuk vas može omesti. Škripanje stolice, kašljanje, zabijanje muhe u prozor, sve nas to može izluditi. Ako učite u apsolutnoj tišini, čujete apsolutno sve. Zato je bolje učiti na mjestu gdje je pozadinski šum očekivan, pa ga je lako isključiti i skoncentrirati se na sadržaj. To naravno ne znači da idete učiti u disko.

Važno je naći ravnotežu. Upalite radio ili stavite slušalice.

7. Udobnost

Ako učite u pidžami na krevetu, sve oko vas je meko i toplo, moglo bi vam se dogoditi da se za sat i po vremene ne dižete upamćene skripte već se budite iz neplaniranog spavanjca. Naravno, nitko ne kaže da bi trebali učiti na neudobnoj drvenoj stolici i hladnoj prostoriji. Kao i kod pozadinskog zvuka, važno je naći dobar balans.

Budite svjesni kako se osjećate. Ako vam se spava, nemojte se ušuškavati. Ako vam je neudobno, više ćete vremena provesti meškoljeći se nego učeći.

7 faktora koji utječu na učenje, a da to niste znali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap