Pretraga

7 stvari koje bi svaki učenik trebao obaviti u prvom tjednu nastave

A- A+

Prvi je tjedan nastave, a kao i svake godine već ste se na početku opustili? I to unatoč plan na kraju prošle školske godine, kada ste se rukama i nogama borili za višu ocjenu, da se učenje u zadnji čas neće ponoviti? Žao nam je što ćemo vas razočarati, ali vrijeme za opuštanje je prošlo, a prvi tjedan nastave, bilo da ste student ili učenik, možete itekako dobro iskoristiti. Uspjeha nema bez kontinuiranog rada pa prema tome donosimo sedam stvari koje biste trebali obaviti ovih dana.

Foto: Pixabay

1. Nabavite veliki zidni kalendar s ‘kućicama’ za pisanje i/ili planer za narednu školsku godinu. U njemu ćete označavati sve važne datume, poput ispita, rokova za predaju eseja, seminarskih radova i slično. Ne kaže se uzalud kako ‘pametan piše, a budala pamti’.

Izdvojeni članak

Najbolje učenje uz ‘Murder’ metodu

2. Jasno si postavite ciljeve kojih ćete se pridržavati i isplanirajte vrijeme za učenje. Vrijeme koje je potrebno da naučite gradivo različito je za svakoga od nas, ali ako, primjerice, odredite da ćete svaki dan izdvojiti dva sata za ponavljanje gradiva, toga se valja i pridržavati. Upravo rad kroz čitavu godinu, otkrila nam je većina ovogodišnjih najmaturanata najbolja je i najmanje stresna metoda za pripremu važnih ispita.

3. Osim vremena za učenje, isplanirajte i svoje slobodno vrijeme. Već u prvom tjednu nastave odaberite aktivnost koja će vas opustiti i na koji sad odvratiti vam misli od škole/fakulteta i obaveza.

4. Ako ste učenik prolistajte nove knjige i okvirno se upoznajte se s onime što vas ove godine očekuje na pojedinom predmetu. Ako ste student, već sada valja nabaviti i upoznati se s literaturom za ispite.

Izdvojeni članak

Čitanje istog teksta više puta najgora je metoda učenja! Evo kako efektivno učiti

5. Stvorite i organizirajte vlastiti prostor za učenje. Možda će to biti doktorski uredan radni stol, a možda i neće baš sve biti ‘kao po špagi’, ali jedino što je bitno jest da se vi ondje osjećate udobno.

6. Iako smo još uvijek u ljetnom raspoloženju (i računanju vremena), a prvi tjedan možda i nećete morati ustajati prerano, valja već sada odlaziti na spavanje na vrijeme i stvoriti naviku ranijeg buđenja bez prevelike muke. Odmorenost znači bolju koncentraciju tijekom radnog dana, bolja koncentracija pamćenje veće količine gradiva na nastavi, što u konačnici znači manje vremena za knjigom kod kuće.

7. Posljednje i vjerojatno najvažnije – informirajte se o metodama učenja koje zaista funkcioniraju, kako biste si skratili muke s pamćenjem gradiva i uspostavili idealan omjer vremena za učenjem i slobodnog vremena. Primjerice, iako mnogi to ne znaju i prakticiraju, čitanje istog teksta više puta jako je loša metoda učenja, a nekoliko savjeta oko efektivnijih metoda za učenje naći ćete u ovom tekstu. Za dobar akademski rezultat možda će vam od koristi biti i tzv. ‘murder’ metoda nastala još 1989., a o kojoj više možete doznati ovdje.

7 stvari koje bi svaki učenik trebao obaviti u prvom tjednu nastave
Share via
Copy link
Powered by Social Snap