Pretraga

83 posto škola već ove godine dobiva mikroračunala: Provjerite je li i vaša među njima

A- A+

Mogućnost rada na mikroračunalima, izvijestili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, već će ove godine dobiti 83 posto osnovnih škola koje izvode nastavu 6. razreda. Upravo ih se toliko javilo na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro, kojeg zajednički provode Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i CARNet.

Mikroračunala | foto: FB stranica Blaženka Divjak

Cilj projekta ProMikro uvođenje je digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala, a podržala Hrvatska udruga poslodavaca koja osigurava sredstva za edukaciju učitelja za korištenje mikroračunala. U projekt je uključena i Hrvatska pošta koja će besplatno distribuirati mikroračunala.

Izdvojeni članak

STEM Hrvatska: Učenici 6. razreda ubrzo će programirati na mikroračunalima

– Veliki interes škola potvrđuje da smo na pravome putu. Još jednom zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih i njegovom suosnivaču gospodinu Nenadu Bakiću. Škole žele nastavu 21. stoljeća. Ova brojka pokazuje i motiviranost naših učitelja koji su ključni za reformske procese. Naši učitelji žele reformu i promjene. Projekt ProMikro pridonosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu digitalne zrelosti. U konačnici, ovaj projekt pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne za ocjenu, riječi su ministrice Blaženke Divjak.

Kako javljaju iz MZO-a, svim školama koje su se prijavile na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro Institut za razvoj i inovativnost mladih će omogućiti edukaciju učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se mikroračunala na trajno korištenje.

– Golemi odaziv škola pokazuje da je cilj koji smo odabrali, a to je da svako dijete šestog razreda dobije mikroračunalo i da se nastavnici obrazuju kako bi mogli djecu podučavati, primjeren. Ovime Hrvatska dolazi u mali skup zemalja koje provode sličan napor koji može dovesti do velikih i brzih rezultata. Ovdje se ne radi samo o učenju informatike, nego o intenzivnome razvoju digitalne pismenosti, kreativnosti, vještini rješavanja problema i kritičkog razmišljanja u međupredmetnom okružju, s konačnim ciljem, a to je da naša djeca budu ravnopravni građani 21. stoljeća, kaže Nenad Bakić, osnivač IRIM-a.

Na karti na ovoj poveznici, možete vidjeti popis osnovnih škola koje su se javile na spomenuti javni poziv te tako provjeriti je li i vaša škola među onima u kojima će se već ove godine provesti projekt.

83 posto škola već ove godine dobiva mikroračunala: Provjerite je li i vaša među njima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap