Pretraga

Anketa: Ne možemo se dogovoriti je li ukazanju Boga Mojsiju mjesto u povijesti

A- A+

Ovaj tjedan objavili smo zadatak iz Povijesti u knjizi za 5. razred osnovne u kojem se traži da se tvrdnja ‘Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve’ označi s točno ili netočno. Pitali smo vas u anketi, s obzirom na to da je riječ o povijesti, da odgovorite je li tvrdnja točna ili netočna, a rezultati su izrazito polarizirani.

Knjiga iz Povijesti za 5. razred kroz 11. zadatak postavlja četiri tvrdnje, a učenici moraju s točno ili netočno ocijeniti istinitost tvrdnji.

11. Pitanje

a) Petoknjiže ili Tora sastavni je dio drugog dijela Biblije.

b) Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve.

c) Deset zapovijesti prvi su pisani zakoni židovskog naroda.

d) Židovi su imali nekoliko bogova

anketa srednja.hr

Izdvojeni članak

Povijest 5. razred: Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve – Točno ili netočno?

U anketi koja je imala tvrdnju ‘Mojsiju se na gori Sinaj ukazao bog Jahve’ sudjelovalo je vas 555, a rezultati pokazuju podijeljenost u tumačenju točnog odgovora.

Tako je vas 46,49 posto reklo da je tvrdnja točna, 41,44 posto da je netočna, a 12,07 posto nije znalo odgovoriti na pitanje.

Izdvojili smo neke od najzanimljivijih komentara s Facebooka i portala:

– To je dio opće kulture. tako i mi npr. učimo da je Atena izašla iz Zeusove glave, iako u to ne virujemo, triba je zaokružit T, rekao je Zvonimir.

– Ovdje se radi o mitologiji. Uči se i o religijskim običajima Egipćana,Grka, Rimljana i svih ostalih starih civilizacija, rekao je Jim.

– Ako se za povijesni izvor uzima Biblija, bod za točno, ništa za netočno. Ne vidim apsolutno ništa sporno u tome, rekao je Filip.

– I točno i netočno ovisi je li vjernik agnostik il ateist, mišljenja je Sanja.

– A što Mojsije radi u povijesti?!, postavlja pitanje Tatjana.

– Upravo zbog ovakvih slučajeva elearning i elektronički testovi su super. Mogla bi se napraviti lijepa statistika odgovora i priznavanja njihove točnosti… Ovo je jedan od primjera gdje bi pametan učitelj preskočio zadatak, rekao je Stanko.

– Jasno bi mi bilo da je ovoj pitanje iz književnosti, ali iz povijesti, jedino ako se radi o kontekstu književnosti u povijesti ili kršćanske mitologije, ali kao povijesne činjenice je besmisleno, piše Mirko.

Copy link
Powered by Social Snap