Pretraga

[Anketa] Ovo vam je najdraža školska lektira

A- A+

Kako bismo ispitali vaše čitalačke preferencija, kada su srednjoškolske lektire u pitanju, napravili smo anketu u koju smo uvrstili po 4-5 naslova iz svakog razreda srednje škole plus opciju ‘nešto drugo’. Glasalo vas je do ovog trenutka (utorak 31. 3. oko 15 sati) 1 517 te je apsolutnu pobjedu s 23.99 posto odnio ‘Zločin i kazna’ od Dostojevskog. Nijedan naslov mu nije ni blizu nego je ‘nešto drugo’ na poziciji dva s 14.57 posto glasova.

Screenshot ankete: desni klik -> pogledaj sliku

Prema posljednjim PISA istraživanjima iz 2009. hrvatski su učenici ostvarili relativno slabe rezultate kada su u pitanju čitalačke kompetencije. Među ispitanim đacima iz 65 svjetskih zemalja, naši su zauzeli 36. mjesto.

Izdvojeni članak

[ŠKOLSKA LEKTIRA] Popis za srednje škole isti gotovo 20 godina

Dostojevski nedodirljiv

Kroz par razgovora sa stručnjacima, primjerice s članicom Stručne radne skupine za hrvatski jezik na državnoj maturi Sunčicom Podoreški, nastojali smo utvrditi gdje leži problem, a u tom kontekstu smo napravili i anketu o vašim čitalačkim preferencijama.

U nju smo uvrstili 20 naslova, koji su na popisu srednjoškolske lektire te uvrstili opciju ‘nešto drugo’.

Više od 1 500 vas se odazvalo anketi te ste s gotovo četvrtinom (23.99 posto) glasova kao najdražu knjigu odabrali ‘Zločin i kaznu’.

Druga je bio upravo neodređeni odgovor ‘nešto drugo’, dok je Crni mačak Edgara Allan Poa zauzeo treću poziciju.

‘U registraturi’ najbolje plasiran hrvatski naslov

Od hrvatskih naslova najbolje se plasirao roman Ante Kovačića ‘U registraturi’, dok su na poziciji dva ‘Gospoda Glembajevi’ Miroslava Krleže.

Ostale rezultate pogledajte u screenshotu ankete.

Dodajmo da smo s istim upitom smo napravili i videoanketu ispred nekolicine zagrebačkih škola i fakulteta.

Zanimljvo da je i u njoj većina mladih istaknulo ‘Zločin i kaznu’ kao svoju omiljenu knjigu, a jedan ispitanik je čak rekao –

‘Pa ovako, reći ću kao što je vjerojatno rekla i većina mojih kolega i bivših srednjoškolaca da je to ‘Zločin i kazna’!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap