Pretraga

Anketa: Većini su najgori petominutni, svaki treći strepi od usmenog odgovaranja

A- A+

Nedavno smo razgovarali sa srednjoškolacima kako bi iz prve ruke saznali što misle o provjerama znanja, koji su im oblici ispitivanja najgori, a za koji pristup misle da najbolje ispituje kako su naučili gradivo. Većina sugovornika istaknula je da su im najmanje dragi ‘petominutni testovi’, a uglavnom im se sviđa usmeno ispitivanje, jer profesor može provjeriti stvarno razumijevanje gradiva. Anketom smo odlučili provjeriti slažu li se i ostali s njihovim razmišljanjem, a na kraju smo dobili zanimljive rezultate.

foto: www.srednja.hr

Anketa ‘Koji vam je najgori oblik provjere znanja’ ukupno je skupila 220 glasova. Većina čitatelja slaže se s našim sugovornicima. Njih skoro 47 posto kao najgori način ispitivanja istaknuli su kratku nenajavljenu pismenu provjeru.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci u Hrvatskoj skupili gotovo 17 milijuna sati izostanaka s nastave

Srednjoškolci ne vole ‘petominutne’ jer zbog previše gradiva i predmeta ne stignu redovito učiti pa ih profesori uglavnom neugodno iznenade kada uđu u razred s rečenicom ‘Spremite sve osim olovke, pišemo kratku provjeru’.

Očekivano, veliki broj mladih ne voli usmeno odgovaranje. Mnogim učenicima već je stresan sam izlazak na ploču pred cijeli razred pa im zbog straha često ispari i odgovor koji bi možda znali u sigurnom okruženju svoje klupe.

Svaki treći čitatelj kao najgori oblik ispitivanja odabrao je usmeno odgovoranje, ali ima i onih kojima je odgovaranje najbolja provjera.

Dulja pismena provjera u našoj je anketi skupila najmanje negativnih glasova. Svega 15 posto ne voli cjelosatne najavljene testove. Čini se kako učenicima najviše odgovara takav oblik ispitivanja, jer imaju dovoljno vremena za svladavanje treme, koncentraciju i kvalitetne odgovore.

Nešto manje od pet posto odgovorilo nam je ‘Ništa od navedenog’, bit će da su njima problem zadaćnice ili slušni testovi na glazbenom, a možda jednostavno stignu naučiti sve pa uživaju u provjerama.

Screenshot: srednja.hr

Copy link
Powered by Social Snap