Pretraga

Bandićev pročelnik obrušio se na one koji upozoravaju na loše stanje škola: ‘Emocionalno ucjenjuju djecu’

A- A+

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba obrušio se na inicijativu Roditelji OŠ Jure Kaštelana, tvrdeći da se iza nje kriju zastupnici stranke Možemo. Predsjednik te stranke Tomislav Tomašević uzvratio je kako nikad nije bila tajna da su u inicijativu uključeni i vijećnici stranke Možemo, kojima i je posao da brinu o sigurnosti građana pa tako i djece. I dok iz Inicijative kažu kako Lovrić jednoj od njihovih članica nije dao uvid u dokumentaciju, on ih optužuje za politikantstvo.

OŠ Jure Kaštelana | foto: Denis Gaščić

– Bliže se lokalni izbori pa se neke stvari predimenzioniraju, smatra Ivica Lovrić.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba na sjednici Gradske skupštine u utorak navečer napao je inicijativu Roditelji Osnovne škole Jure Kaštelana, tvrdeći da se iza nje kriju zastupnici stranke Možemo. Radi se, naime, o inicijativi koja zahtijeva da škola, čija se obnova traži već desetak godina, obnovi bar nakon prošlogodišnjih potresa. Polumontažni objekt škole, izgrađen prije 53 godine, smatraju nesigurnim za djecu.

– Ima tako jedna inicijativa na internetu, otvoren je i Gmail, zabrinuti roditelji Osnovnu školu Jure Kaštelana. I komuniciraju s uredom, mi im odgovaramo, danas smo ih primili i bili su, ali roditelji, u našem uredu i dobili informacije. Ali, zamislite, kad smo malo bolje pogledati pa smo pitali ravnatelja: ‘Bože, pa jesu li to stvarno roditelji?’. Onda vam je Facebook stranicu otvorila Iva Ivšić, članica stranke Možemo i vijećnica u Trnju. Nije roditelj u Osnovnoj školi Jure Kaštelana i ne živi na upisnom području Osnovne škole Jure Kaštelana. Jedna od najaktivnijih osoba na tom Facebooku je Željka Strižak Balog. Zamisli, nije roditelj učenika škole, ali je, recimo, financirala stranku Možemo na parlamentarnim izborima. Uplatila je donaciju. Evo, zanimljivo. Zatim, treća osoba koja traži prijam u Uredu uime roditelja i dopisuje se, između ostalog, sa mnom, Maja Marković – zanimljivo, nije roditelj učenika OŠ Jure Kaštelana. I to su vam ti zabrinuti roditelji, rekao je Lovrić.

Izdvojeni članak

Radovi na derutnoj školi trebali su početi 2019. Grad za kašnjenje krivi potres i ekipu bivše ministrice

Iako je tema sjednice bila objavljivanje izvješća o stanju škola, Lović je inicijativu roditelja napao za širenje panike i loš odnos prema djeci.

– Međutim, kada razgovarate s dječjim psihijatrima i dječjim psiholozima, onda oni upozoravaju na nešto što je izuzetno opasno, a što se zove emocionalno ucjenjivanje djece, širenje lažnih vijesti i širenje panike. Kada vi kažete djetetu da će se njegova škola srušiti ili nešto slično i onda ga sutra vodite u tu školu, treba se dobro zapitati. Toliko o tome i zabrinutim roditeljima, kazao je Lovrić.

‘Škole su sigurne, a to što su neke strarije… Pa sustavno se rade posljednjih 400 godina’

Ljude koji stoje iza inicijative nazvao je takozvanim roditeljima, a škole nazvao sigurnima.

– U zagrebačke škole dolazi svakodnevno preko 97% učenika. Da roditelji ne vjeruju ovoj Gradskoj upravi, a da vjeruju takozvanim roditeljima, onda ne bi slali svoju djecu u školu. Roditelji još ne znaju prvu istinu, ali nadam se da će je sada znati malo bolje. Sve odgojno-obrazovne ustanove u koje djeca dolaze danas, a dolazit će i sutra, građene su sukladno građevinskim propisima, imaju uporabne dozvole i sigurne su za zagrebačke učenike. A to što su neke starije… Pa zagrebačke se škole sustavno grade posljednjih 400 godina. Ali, činjenica jest da je trećina njih ili novosagrađena ili temeljito restrukturirana u posljednjih 20 godina.

Čelnik oporbe Tomislav Tomašević uzvratio je pojašnjenjem kako je još 11. siječnja javnosti objavio da u inicijativama, kao građani, sudjeluju i članovi stranke Možemo.

Izdvojeni članak

Zabrinuti zagrebački roditelji: ‘Škola se raspada godinama; djeca su išla otvoriti prozor i on se skoro srušio’

– Mogao sam vam uštedjeti vrijeme za taj detektivski posao. Još sam u siječnju na pressici rekao da su u neke od tih inicijativa uključeni naši vijećnici. Primjerice, Iva Ivšić je vijećnica gradske četvrti Trnje. OŠ Jure Kaštelan koja je pedeset godina stara zgrada nalazi se na Savici, koja je na Trnju, pa je tako njen posao kao vijećnice da brine o stanju škole, kazao je Tomašević.

Iz incijative roditelja ispričali su nam kako su u Lovrićev ured na uvid dokumentacije, koja bi na zahtjev trebala biti dostupna svima, poslali i ženu koja nije roditelj, ali se, zbog svoje struke, razumije u građevinsku dokumentaciju. Na kraju krajeva, upravo zato su je i poslali. No, iz Ureda pročelnika nisu joj dali da pogleda dokumentaciju o školi.

‘Prozor je ove godine pao samo tri puta’

Podsjetimo, pročenik Lovrić 2017. se posvadio s roditeljima zagrebačke Klasične i XVI. gimnazije, koji su upozoravali da sa škole padaju prozori.

– Od početka školske godine prozor je pao samo tri puta, pa prozori inače padaju sa škola. Evo recite mi da na drugim školama prozori ne padaju, rekao je  Lovrić, piše Index, okupljenim roditeljima, koji su na tu izjavu oštro reagirali. I tada je roditelje optužio za sudjelovanje u predizbornoj kampanji.

Da su prozori i danas problem, tvrde i iz incijative Roditelji za OŠ Jure Kaštelana. Još 2018. iz Gradskog ureda za obrazovanje najavili su kako će obnova polumontažnog objekta te škole, izgrađenog 1967. s planom da traje 25 godina, započeti u rujnu 2019. Na naše upite oko njezinog početka, Grad pojašnjava okolnosti nakon potresa koji je bio u ožujku 2020. – dakle nekoliko mjeseci poslije planiranog početka obnove. Za kašnjenje krive i ekipu bivše ministrice Blaženke Divjak.

Bandićev pročelnik obrušio se na one koji upozoravaju na loše stanje škola: ‘Emocionalno ucjenjuju djecu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap