Pretraga

Bivša ministrica oplela po sindikatima: ‘Protive se obveznom cijepljenju, a ne žele online školu’

A- A+

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je ideju obveznog cijepljenja u školstvu. Oplela je malo po učiteljskim sindikatima koji se, kako ona kaže, s jedne strane protive obveznom cijepljenju, a s druge ne žele online škole.

blaženka divjak

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak
Foto: YouTube ; Saint Louis Chess Club

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer priznao da Vlada razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja u sektore zdravstva, školstva i socijalne skrbi, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio edukacije u školama s malo cijepljenih djelatnika, odmah su se javili i sindikalisti. Nisu im se baš svidjele izjave premijera, rekavši da je izazvala “pomutnju” i “ogorčenost”, a neki su istaknuli kako se radi o formi represije koja sigurno neće motivirati ljude na cijepljenje.

'CIJEPLJENJE JE PRAVO, A NE OBVEZA'

Nada Lovrić, nova predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poslala je priopćenje javnosti, u kojemu ističe kako su pojedini zaposlenici škola uznemireni informacijama o mogućem obaveznom cijepljenju.
– Dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada Republike Hrvatske mogla uvesti obvezno cijepljenje protiv COVID-19. Stoga smo se odlučili oglasiti ovim priopćenjem. Stav NSZSŠH o obvezi cijepljenja za djelatnike u obrazovanju je nedvosmislen. Smatramo da je cijepljenje pravo, a ne obveza. Razumijemo potrebu Vlade RH da svim sredstvima pokušava obuzdati pandemiju koja razdire ekonomiju, a osobito razorno djeluje na društveni život naših građana. Mišljenja smo da se prisilnim cijepljenjem neće učiniti previše. Štoviše, postoji mogućnost još većeg otpora dijela građana, piše u priopćenju kojeg potpisuje Lovrić.

Trebalo je krenuti od početka godine

Na to se sve danas osvrnula i bivša resorna ministrica Blaženka Divjak koja je istaknula kako su se sukobljene strane glede cijepljenja ukopale u svoje rovove te da rasprava u ovom trenutku baš i nema smisla. Ponovila je kako je stava da se situacija u obrazovanju treba što prije normalizirati, u smislu povratka u učionice, uz online nastavu kada je nužno i korisno te, naravno, veći obuhvat cijepljenja. U tom je kontekstu posebno istaknula jedan paradoks vezan za sindikaliste.

– Neshvatljiv mi je stav školskih sindikata koji se protive obaveznom cijepljenju, a istovremeno su i protiv online škole koja je u određenim periodima bila apsolutna nužnost. S druge strane, lijepo je čuti udruženja u zdravstvu koji zagovaraju obavezno cijepljenje radnika u zdravstvu kao krajnju mjeru zaštite prava pacijenata i zaposlenika. Još je neugodnije kada neki predstavnici i tajnici školskih sindikata govore političke doskočice kojima se podilazi onima koji se neće cijepiti, a da ne uzimaju u obzir dobrobit djece, a niti prava onih koji su se uredno cijepili kako bi zaštitili sebe i druge. Ipak sloboda svakog pojedinca prestaje tamo gdje počinju prava nekoga drugoga, napisala je Divjak na društvenim mrežama.

Na visokim je učilištima stanje očito, dalje piše, očito bolja. U školama je potrebno provesti edukacije, a ona je to, istaknula je, zagovarala već početkom ove godine. Te bi ciljane edukacije okupile zaposlenika i polaznike škola i fakseva te ih upoznali s dobrobitima cijepljenja.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Škole s malo cijepljenih imat će posebne edukacije: Sindikati nezadovoljni Plenkovićevim izjavama

‘Još ima vremena’

– Da se s tim krenulo ranije i organizirano, možda danas ne bismo trebali razgovarati o tome da se uvede obaveza cijepljenja u nekim sektorima. Iz MZO je ipak sada najavljeno da se kreće s edukacijama, pa to treba pozdraviti, jer bolje i sada nego da izostanu. Međutim, toliko je dezinformacija na društvenim mrežama o štetnosti cijepljenja s poveznicama na opskurne stranice i objave, a i ima i situacija gdje zdravstveni djelatnici (srećom manjina, ali na nesreću glasna) u privatnim razgovorima iznosi besmislice o cijepljenju, da nije čudo da je dosta ljudi zbunjeno. Posebno je tužno kada zdravstveni radnici ne vjeruju u medicinu, a prosvjetni se umjesto službenim izvorima znanstveno utemeljenih informacija služe sumnjivi paraznanstvenim pristupima. Pitanje je jesu li oni promašili svoj poziv, nastavila je bivša ministrica.

Izostala je, zaključila je ministrica, ciljana kampanja i edukacije pa sad imamo premali obuhvat cijepljenja. No, ističe kako još uvijek ima vremena da se neke razuvjeri, a kao krajnja mjera uvede obaveza cijepljenja u tri prioritetna sektora: zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju.

– Hvala svima koji ste se cijepili, a svi koji se još niste potražite primjerenu edukaciju koja će, nadam se, biti uskoro dostupna, zaključila je.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/1941160692701210

blaženka divjak
Share via
Copy link
Powered by Social Snap