Pretraga

Čakovečka škola ima učionicu u vrtu, a učenici u nastavi imaju poduzetničke minute

A- A+

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec postoji već 95 godina, a kroz postojanje mijenjala je nazive, zgrade i obogaćivala svoj obrazovni program. Njeni učenici državni su prvaci iz biologije, imaju vanjsku učionicu u vrtu škole, a na kraju svakog sata imaju poduzetničke minute. Kroz nju su prošli danas mnogi uspješni ljudi, a jedan od bivših učenika je i olimpijac Filip Ude.

screenshot: Facebook

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec temeljena je 1921. godine pod nazivom Dvorazredna kraljevska trgovačka škola, a u početku je imala dva razredna odjeljenja s ukupno 20 učenika.
Godine 1939. postala je četverogodišnja škola, za koju je među školarcima vladao veliki interes, a djelovala je pod nazivom Državna trgovačka akademija.

Ekonomski tehnikum i Srednja ekonomska škola još su neki od naziva pod kojima je škola djelovala.
Jedna od najvažnijih godina u povijesti škole je 1961. kada je dobila zgradu u kojoj djeluje i danas, a naziv Ekonomska i trgovačka škola dobila je pred 25 godina, sada već davne 1991.

Interes učenika za ovu školu raste iz godine u godinu, pa se tako sva upisna mjesta popune na prvom upisnom roku. Danas škola broji 686 učenika raspoređenih u 31 odjeljenje, ima 71 nastavnika i 18 ostalih djelatnika.

Izdvojeni članak

Čakovčanin upao na prestižnu muzičku akademiju u Manchesteru

Učenici nižu uspjehe na natjecanjima

Trenutno u sklopu škole postoji sportska dvorana, a zanimljivo je da učenici na raspolaganju imaju i vanjsku učionicu u dvorištu škole koja se redovito koristi za održavanje nastave.
Škola nudi mogućnost upisa četverogodišnjih i trogodišnjih zanimanja. Uz redovno obrazovanje, ponuđena i mogućnost upisa nastavka obrazovanja u redovnom programu, te mogućnost upisa obrazovanja odraslih.

U školi postoji i jedan neobični program – Ekonomska gimnazija, a kroz poseban projekt škole ‘Državna matura’ učenicima su subotom organizirane besplatne pripreme za maturu. Program škole Administrator nudi obrazovanje učenicima sa zdravstvenim teškoćama te i njih, jednako kao i ostale učenike, priprema za tržište rada.

Svake školske godine škola sudjeluje i na brojnim natjecanjima, a zahvaljujući trudu i radu učenika i njihovih mentora s tih se natjecanja gotovo nikada ne vraćaju bez priznanja i nagrada najvećeg sjaja.
Na državnom su natjecanju iz biologije učenici upravo Ekonomske gimnazije osvojili prvo mjesto svojim istraživačkim radom ‘Mjere za suzbijanje španjolskih puževa’ te će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju International Conference of Young Scientists.

Izdvojeni članak

Maturant iz Čakovca napisao sjajnu pjesmu o državnoj maturi

Poduzetnička minuta i vrt sa 300 biljaka

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec učenicima nudi mogućnost polaženja dodatne i fakultativne nastave poput španjolskog jezika, matematike, politike i gospodarstva, informatike, dramske i literarne grupe, novinarske grupe.

Na kraju sata biologije učenici imaju i tzv. poduzetničku minutu u kojoj iznose svoje poduzetničke ideje. Tako se rodila ideja o mirisnome vrtu, interdisciplinarnom projektu škole. U vrtu je zasađeno 300 biljaka, poput lavande, kadulje i majčine dušice. Od tih biljaka proizvodit će eterična ulja i na taj način povezati teorijska znanja iz kemije i biologije s kompetencijama iz poduzetništva, trgovine i marketinga u okviru rada učeničke zadruge.

Škola je u školskoj godini 2013./2014. započela s radom na projektu Comenius multilateralna školska partnerstva. Škola je tako ugostila učenike i nastavnike iz Rumunjske, Poljske i Italije. U školskoj godini koja je uslijedila brojni su učenici ove škole imali priliku putem programa Erasmus + odraditi stručnu praksu u inozemstvu, te su se tako dodatno stručno usavršili.

Da je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec mjesto kojem se svi rado vraćaju potvrđuje i činjenica da su brojni današnji profesori i suradnici nekada bili učenici ove škole. No nisu samo nastavnici bivši učenici. Oni su danas uspješni studenti, gospodarstvenici, poduzetnici, političari, a jedan od učenika ove škole bio je i olimpijac Filip Ude.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap