Pretraga

CARNET dobio više od 1,3 milijarde kuna: Otkrili kako će ih potrošiti na unaprjeđenje škola

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET potpisala je danas dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kune za II. fazu programa ‘e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola’. Novac su povukli iz čak dva fonda Europske unije: Europskog fonda za regionalni razvoj te Europskog socijalnog fonda.

foto: srednja.hr

– Sredstva su namijenjena za izgradnju lokalnih mreža u školama, opremanje škola i učionica, nabavu prijenosnih računala za nastavnike i učitelje, brojne i kontinuirane edukacije za nastavnike, ravnatelje i administrativne djelatnike o načinima primjene računalne opreme u svakodnevnom radu, razvoj digitalnih materijala i sadržaja koji se koriste u nastavi kao i razvoj e-usluga za nastavne i poslovne procese u školama, otkrili su iz CARNET-a kako namjeravaju potrošiti više od 1,3 milijarde kuna.

Ugovor o dodjeli 996.310.200,00 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović.

Ugovor o dodjeli 350.000.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda potpisali su, uz ravnatelja CARNET-a, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i pomoćnica ravnatelja ASOO-a za provedbu strukturnih instrumenata Europske unije Martina Hundrić.

Potpisivanje Ugovora e-Škole | foto: CARNET

Fuchs: Epidemija će proći; djecu pripremamo za život u digitaliziranom svijetu

– Ja se zalažem za kontinuitet obrazovnih politika, a ne da svako malo krećemo opet iste dokumente raditi iz početka pa na kraju nismo nigdje. Projekt e-škola upravo je izvrstan primjer kontinuiteta i onoga što on donosi, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pohvalio je projekt te se nada da će nakon njegova završetka, za nekoliko godina, gotovo sve naše škole postati e-škole.

– Obuhvaćamo preko 90 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te više od 20 000 nastavnika, stručnih suradnika i ostalih zaposlenika, kazao je ministar.

Dodao je kako u ovim izazovnim vremenima proglašenja epidemije možemo vidjeti kolika je važnost digitalizacije.

– Iako se sada možda tako ne čini i ova epidemija će proći, a mi ćemo se ostati baviti onime zbog čega smo tu – obrazovanjem djece i mladih. Iznimno je važno da djeci ponudimo moderno obrazovanje kako bi se mogli snalaziti u digitaliziranom svijetu, zaključio je ministar.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako je svrha projekta ‘podići digitalnu zrelost svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj te time doprinijeti digitalnoj transformaciji nastavnih i poslovnih procesa u sustavu obrazovanja i osnažiti učenike za život i rad u 21. stoljeću, unaprijediti strateško vođenje škole u području podizanja digitalne zrelosti i unaprijediti digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika i ostalih zaposlenika škola’.

Ministri i predstavnici CARNET-a | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Prate najnovije trendove

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović istaknuo je kako CARNET kontinuirano osmišljava različite projekte i razvija e-usluge prateći nove trendove u svrhovitoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju.

– Pilot projektom smo obuhvatili 10 posto škola i postigli rezultate koji su nam dali dodatni poticaj za drugu fazu projekta. Uz to, opremanjem škola i nastavnika, digitalnim sadržajima i edukacijama o primjeni IKT-a u nastavi doprinijeli smo i brzoj prilagodbi škola za nastavu na daljinu tijekom izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa. Prošle jeseni smo, u okviru druge faze projekta isporučili više od 26 tisuća prijenosnih računala za nastavnike, a tijekom narednih mjeseci opremit ćemo njih još oko 27 tisuća. Ukupno smo do sada u drugoj fazi programa e-Škole izvršili aktivnosti u vrijednosti većoj od 281 milijun kuna, istaknuo je Kezunović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najesen će isporučiti još 26.755 laptopa

Iz CARNET-a su se pohvalili dosad učinjenim ali i otkrili kakvi su im planovi.

Program “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” započeo je u ožujku 2015. godine pilot-projektom u kojemu je sudjelovalo 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola (151 škola), a rezultirao je povećanjem razine njihove digitalne zrelosti za najmanje jednu razinu.

Na temelju iskustava i rezultata pilota CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa pod nazivom „e-Škole: kojim će se kraja 2022. godine digitalno transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

U okviru druge faze programa e-Škole do sada su projektirane lokalne mreže u 1056 škola, a izvedeno je 767 od ukupno 1.483 lokacija. Uskoro završava nabava za aktivnu mrežnu opremu koja će omogućiti stavljanje lokalnih mreža u funkciju.

Prošle godine isporučeno je 26.350 prijenosnih računala u 1200 škola, a tijekom jeseni CARNET će isporučiti još njih 26.755.

Objavljeni su i novi digitalni obrazovni sadržaji, njih 31 za 15 nastavnih predmeta za peti i šesti razred osnovne škole te prvi, treći i četvrti razred opće gimnazije.

Sa svrhom pružanja maksimalne podrške školama osnovani su mobilni timovi koje čine CARNET-ovi stručnjaci. Timovi su raspoređeni regionalno po čvorištima u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) te obilaze lokacije škola i pružaju podršku za korištenje mreže i računalne opreme, kažu iz CARNET-a.

CARNET dobio više od 1,3 milijarde kuna: Otkrili kako će ih potrošiti na unaprjeđenje škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap