Pretraga

Čini se da je propao štrajk šačice nastavnika protiv COVID potvrda: Zvali smo jutros škole

A- A+

Šačica nastavnika okupljena u Sindikat Prosvjetitelj koncem prošlog tjedna pompozno je najavljivala štrajk u deset ustanova diljem države. Trebao je krenuti jutros. No, prema informacijama koje smo saznali s terena, od samih ravnatelja škola, čini se da štrajka bilo – nije. Zvali smo novopečene sindikaliste da ih pitamo što se dogodilo, a oni su nam poslali dosta dugo priopćenje u kojem, očekivano, nije nedostajalo pljuvanja po cjepivu i antivakserskih stavova.

razred učionica škola

Foto: Pixabay

Sindikat Prosvjetitelj, nova sindikalna organizacija, koncem prošlog tjedna najavio je početak štrajka šačice nezadovoljnih nastavnika. Štrajk, u prvom redu zasnovan na protivljenju COVID potvrdama, trebao je krenuti jutros u deset ustanova diljem države. Zvali smo ravnateljice i ravnatelje da vidimo tko to štrajka i o kojem se broju nastavnika radi.

DEVET ŠKOLA I JEDAN FAKS

Ministarstvo je koncem prošlog tjedna dobilo službeni dopis s najavom štrajka, u kojem se navodi da će prosvjetari u štrajk krenuti u ponedjeljak ujutro. Naveli su i popis deset ustanova u kojima se danas trebalo štrajkati, a koje smo i kontaktirali. To su: Ekonomska škola Vukovar, Tehnička škola Nikole Tesle, Vukovar, Tehnička škola Rijeka, Glazbena škola Karlovac, Osnovna škola Ivana Perkovca, Šenkovec, Sveučilište u Zadru, Glazbeno učilište Elly Bašić, Srednja strukovna škola Marko Babić, Vukovar, Elektrostrojarska škola Varaždin te Kineziološki fakultet Split.

Svi s kojima smo pričali kažu da štrajka nema

Od šest ravnatelja koje smo uspjeli dobiti, šest nam je reklo da se u njihovim školama štrajkalo – nije. Đorđe Lukić, ravnatelj Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru, kaže nam da ne zna ni za kakav štrajk. Potvrdio nam je da se u prijepodnevnoj smjeni nastava odvijala redovno i da mu nitko nije javio da neće raditi. Isto kaže i Rudolf Tomić, ravnatelj vukovarske Srednje strukovne škole Marko Babić.

Iako je najavljen, štrajka nema ni u Osnovnoj školi Ivana Perkovca u Šenkovcu, potvrdila nam je ravnateljica Vesna Javor. Tako je i u Glazbenoj školi u Karlovcu. Ravnateljica Snježana Mrljak kazala je kako je od preko osamdeset zaposlenika tek troje učlanjeno u novi Sindikat Prosvjetitelj, od čega je jedan nastavnik u spomenutoj školi na pola radnog vremena. Nitko od troje zaposlenika, kaže nam, danas nije javio da štrajka.

Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole u Varaždinu kaže da je za najavu štrajka doznao iz medija. Nitko od zaposlenika mu, kaže, nije poslao obavijest da štrajka i po njegovu saznanju štrajka nije ni bilo. Kaže da je svega četvero ili petero djelatnika učlanjeno u novi Sindikat Prosvjetitelj. Danas je od njih jedan bio na bolovanju, a jedan na nastavi u drugoj ustanovi. Ostali su radili redovno.

‘Nemojte ništa objavljivati na svoju ruku’

Nakon što smo shvatili da štrajk očito nije uspio, telefonski smo pokušali stupiti u kontakt sa Silvijom Zovak, dopredsjednicom Sindikata Prosvjetitelj. Nekoliko smo ju puta zovnuli, ali pozivi nisu prolazili. Poslali smo joj poruku u kojoj je pitamo što je sa štrajkom i znače li informacije koja imamo da je štrajk propao. Zamoli smo je da se javi što prije jer uskoro moramo objaviti vijesti. Sat vremena nakon dobili smo dosta bizaran odgovor.

– Javiti ću vam se sa tekstom koji možete objaviti. Nemojte ništa objavljivati na svoju ruku jer vjerojatno neće biti točno, napisala je u poruci.

Upozorili smo ju da smo novinari, a ne članovi Sindikata gdje je gđa. Zovak dopredsjednica, i da nam stoga ne može diktirati što ćemo raditi ili ne raditi. Nakon toga pristala je poslati tekst na mail, a nije propustila spomenuti ni – odvjetnike.

– Gledate. Sada ćete dobiti tekst na mail. Potvrdite mi autorizaciju. Mi smo u suradnji s odvjetnicima, stoga molim da ne pišete ništa po vlastitom nahođenju što bi bilo moguće vrlo krivo, stoji u poruci.

Kažu da se štrajk prolongira

Nekoliko minuta nakon dobili smo mail iz Sindikata Prosvjetitelj. Zovak u njemu kaže da se ‘štrajk prolongira’, a u prilogu nam šalje i podulju izjavu sa zamolbom da je objavimo u cijelosti. Odmah na početku ističu razloge iz kojih je, prema njihovim riječima, nastala nova sindikalna organizacija.

– Sindikat Prosvjetitelj je nastao iz nužde. Nekolicina nastavnika i djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu je slušajući proturječne poruke državne vlasti o najavljenim „mjerama borbe protiv pandemije“ shvatila da njihova radnička, socijalna i druga prava neće tako skoro prestati biti gažena i umanjivana. To nas je potaknulo da se povežemo i organiziramo, u početku putem internetskih društvenih mreža (inicijativa „Za naša prava“ ili ZNP-HR na platformama Facebook, Gab i Telegram), a zatim i uživo. Osnivanje sindikata bio je sljedeći logičan korak. Nitko od nas nije htio niti planirao osnovati sindikat i baviti se agitiranjem, koordiniranjem, razgovorima s odvjetnicima i papirologijom. Mi smo velikom većinom nastavnici i zanimaju nas predmeti koje predajemo i unapređenje školstva čija se kvaliteta u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina atmosfere korupcije, cinizma i straha kontinuirano srozava. Državne mjere „borbe“ protiv epidemije bolesti COVID-19 samo su ubrzale taj trend, stoji u objavi za medije.

‘Zamislite da vas maslinar pozove u berbu’

Odmah nakon toga sindikalisti koriste dosta zabavnu analogiju u kojoj rad u školi uspoređuju s branjem maslina u masliniku. Tom metaforom pokušavaju pokazati što se, prema njihovom mišljenju, zapravo događa s uvođenjem COVID potvrda.

– Možda da našu situaciju pokušamo pojasniti metaforom. Zamislite da vas maslinar pozove u berbu maslina i obeća vam platiti određenu dnevnicu za svakih 25 kilograma maslina koje u jednom danu uberete provodeći dan u njegovom masliniku. Drugi dan vam kaže da ćete biti jednako plaćeni i da morate isporučiti jednaku količinu maslina, ali da u radu ne smijete koristiti desnu ruku. Dan nakon toga vam kaže da uz ograničenje od prethodnog dana, morate nositi i povez preko očiju. Četvrti dan vam kaže da uz sve to morate i redovito obavljati neugodne medicinske testove kako biste mu dokazali da u berbu dolazite zdravi. U kojem trenutku biste se suprotstavili takvom poslodavcu, pitaju se u tekstu.

Zatim prelaze konkretno na situaciju u kojoj su se našli kao nastavnici, a priliku koriste i da kritiziraju postojeće, reprezentativne sindikalne organizacije u prosvjeti.

– Da budemo konkretni, od nas nastavnika se u zadnjih godinu i pol dana očekivalo da radimo dvostruki posao, organizirajući i redovitu i takozvanu „nastavu na daljinu“, da komuniciramo s epidemiolozima, sastavljamo izvješća i glumimo liječnike opće prakse, da gubimo glas predajući s maskom preko lica i sl.; a sve bez promjene postojećih ugovora o radu koje imamo s poslodavcima. Iako su nam uvjeti rada i opseg posla značajno promijenjeni, niti jedan od sindikata u školstvu nije vidio potrebu da išta poduzme po tom pitanju. Kada je Vlada RH najavila mogućnost obveznog testiranja na prisutnost virusa i uvođenja COVID-potvrda za radnike u odgojno-obrazovnom sustavu, imali smo već dovoljno razloga da vjerujemo kako će se i to uskoro ostvariti (ako išta, ljudi su valjda uspjeli naučiti da će državna vlast samo nastaviti tlačiti ako ne naiđe na otpor). Također, mogli smo pretpostaviti da se odgovor postojećih sindikata neće promijeniti, ističe se u objavi za medije Sindikata Prosvjetitelj.

Šire antivakserske stavove

Iz svih navedenih razloga odlučili su osnovati SIndikat Prosvjetitelj, o čemu pričaju u nastavku svog teksta da bi vrlo brzo prešli na širenje antivakserskih stavova i kritika na cjepivo koje, naglasimo, nisu u skladu s aktualnim znanstvenim saznanjima.

– Zato smo odlučili osnovati vlastiti sindikat. Jasno je već iz teksta da mi prosvjetari možemo pretrpjeti puno toga, međutim, i mi imamo svoje granice. U ovom slučaju, granica koju smo povukli nema veze s invazivnosti i neugodnosti samog BAT-testa, pa čak niti s jasnom agendom državne vlasti da na taj način ucijeni ljude kako bi prihvatili postojeće cjepivo protiv bolesti COVID-19, očito neučinkovit medicinski postupak bez dugoročnih studija o njegovoj sigurnosti. Ono što ne trpimo je diskriminacija koju takve odluke stvaraju. Ne trpimo gaženje ljudskih prava. Ne trpimo jednoumlje i iracionalne zakone koji stvaraju podjele među nama i siju razdor, jer oni potkopavaju samu srž našeg poziva. Danas je ta iracionalnost vrlo lukavo zaogrnuta u veo znanstvenosti i brige za druge, pa joj se nitko ne može otvoreno suprotstaviti bez da ga se počne javno prozivati i nazivati pogrdnim imenima (što je nedavno postala uobičajena praksa u svim većim medijima). To je istovremeno i razlog zbog kojeg smo prilično suzdržani u vezi istupanja u medijima i zbog kojega se obraćamo samo rijetkim novinarima koji još uvijek drže do objektivnosti i nepristranosti u izvještavanju, stoji u pretposljednjem dijelu dopisa.


ZNANSTVENICI SE NE SLAŽU

Točnosti radi valja naglasiti da gore izrečene tvrdnje od strane sindikalista nisu baš znanstveno potkrijepljene. Za srednja.hr ugledni znanstvenik Ivan Đikić odgovarao je na tri česte tvrdnje cjepivu protiv koronavirusa gdje se, između ostalog, osvrnuo i na mit da cjepivo ne štiti od bolesti uzrokovane koronom, istaknuvši, u kratkim crtama, da štiti na dvije linije. Prva je da usporava širenje zaraze virusa, a druga da štiti od razvijanja težih simptoma COVID-19. Đikićeva objašnjenja, koja se temelje na aktualnim znanstvenim saznanjima, detaljno možete pročitati u ovom tekstu.


‘Naš sindikat nema veza s profesionalnom politikom’

Naposljetku se osvrću i na samo vodstvo sindikata. Silvija Zovak, dopredsjednica s kojom smo razgovarali, kako smo već objavili, prije godinu je dana izabrana za dopredsjednicu velikogoričkog ogranka Domovinskog pokreta. U objavi za medije koju prenosimo u ovom tekstu Sindikat Prosvjetitelj demantira poveznicu s, kako je nazivaju, ‘profesionalnom’ politikom.

– Naš sindikat nema veza s profesionalnom politikom. Neki njegovi osnivači su bili članovi pojedinih političkih organizacija u pokušaju da ostvare svoje ciljeve, ali su istupili iz njih kada su shvatili da im one to ne mogu omogućiti. Mi se ne obaziremo na insinuacije, upravo zato što nas ne zanima sudjelovanje u jeftinoj popularnoj sapunici u kojoj sudjeluje gotovo čitava državna vlast, a koju u narodu zovu „politikom“. Nas zanima stvarna politika – kako se suprotstaviti autoritarnoj vlasti i obraniti naša prava, vraćajući radu dostojanstvo, a djeci budućnost. Za to smo spremni boriti se svim raspoloživim sredstvima, bilo da se radi o štrajku (koji nije otkazan, već je njegov početak privremeno odgođen) ili kolektivnim tužbama, jer ne prihvaćamo život u društvu temeljenom na strahu, prisilama i ucjeni, zaključak je teksta koji nam je Zovak poslala s mail adrese Sindikata Prosvjetitelj.

Iako smo je gore citirali u cijelosti, u dokumentu ispod možete vidjeti objavu za medije koju nam je poslala Silvija Zovak iz Sindikata Prosvjetitelj.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [46.88 KB]


Ispred MZO-a je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

 

razred, učionica, škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap