Deset tisuća prosvjetara traži zaštitu od nasilnih učenika i roditelja: Dobivaju status službene osobe?

O nasilju nad prosvjetnim djelatnicima puno se govorilo krajem prošle i početkom ove godine. Zaštitu od nasilnih učenika i roditelja u obliku dobivanja statusa službene osobe putem peticije zatražilo je lani čak desetak tisuća prosvjetnih djelatnika. Taj status, izvještava RTL, prosvjetari bi mogli i dobiti i to do kraja ove godine. Plan Ministarstva pravosuđa jutros je komentirala i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Prosvjed za Sigurnu školu / foto: Tea Ovničević|srednja.hr

Krajem 2018. veliku je buru izazvao slučaj nasilja u jednoj čakovečkoj školi, kada se nastavnik navodno fizički obračunao s učenicima nakon što su ga ovi konstantno gađali kredama. Pokrenulo je to lavinu reakcija među nastavnicima koji su masovno dijelili iskustva nasilja koje su osjetili na vlastitoj koži, i to od strane učenika i roditelja. S ciljem osvješćivanja javnosti o tome koliko su često žrtve nekog oblika nasilja prosvjetni djelatnici u prosincu su i prosvjedovali.

Prosvjetari status službene osobe dobivaju već do kraja godine?

[GLAS PROFESORA] Što znanost zna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čini se, ne zna o prevenciji nasilja u školama

Kako je u petak izvijestio RTL, više od deset tisuća njih prošle je godine peticijom tražilo bolju zaštitu od nasilnih učenika i roditelja i to dobivanjem statusa službene osobe. Iz Ministarstva pravosuđa za RTL su potvrdili kako se na tome radi, a nastavnici bi taj status kojim će se počinitelji teže kažnjavati trebali dobiti do kraja ove godine.

– U odnosu na izmjene Kaznenog zakona razmatra se i mogućnost pružanja snažnije kaznenopravne zaštite radnicima koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja kroz proširenje značenja izraza službene osobe, poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Inače, u 2017. zabilježeno je u školama 325 nasilničkih slučajeva, a lani 118. U tu statistiku spadaju slučajevi nasilja i nad učenicima i prosvjetnim djelatnicima, a najčešće su se prijavljivale tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.

– Tog nasilja godišnje ima nekoliko stotina, zabilježenih, koliko je nezabilježenih nikada nećemo saznati jer u mnogim školama, da ne bi to izašlo na vidjelo i da škole ne dođu na zao glas, sve se čini da se to gurne pod tepih, kazao je za RTL Željko Stipić, predsjednik sindikata ‘Preporod’.

Divjak: ‘Važno je da škola bude sigurno okruženje’

U subotu ujutro na najavu uvrštavanja prosvjetnih djelatnika u službene osobe je reagirala i ministrica Blaženka Divjak.

Provjerili smo kako fakulteti pripremaju buduće učitelje i profesore na nasilje u školama

– Važno je da škola bude sigurno okruženje za učenike, učitelje i ostale zaposlenike, zato s velikim zadovoljstvom pozdravljam prihvaćanje inicijative od strane Ministarstva pravosuđa i najavu da bi učitelji, nastavnici, odgajatelji i stručni suradnici, to jest radnici u sustavu obrazovanja i odgoja do kraja godine trebali postati službene osobe. Izmjena tog dijela Kaznenog zakona je bitna poruka odgojno obrazovnim radnicima diljem Hrvatske i važan dio nedavno predloženog Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama, stoji u pisanoj izjavi Blaženke Divjak.

Liječnici, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici uskoro dobivaju veće plaće, a kako to traže i čelnici pojedinih obrazovnih sindikata, Divjak se ovom prilikom dotaknula se i podizanja plaća u resoru kojeg vodi.

– Sad je pred nama i iskorak u podizanju plaća učitelja, gdje sam u suradnji sa sindikatima, te uz podršku HNS-a, predložila premijeru i Vladi povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6% što bi u prosjeku značilo povećanje plaća od 600 kn u sljedećih godinu dana. Naime kurikularna reforma koja od rujna ulazi u sve škole znači i bitno unapređenje načina rada u školama pa samim time i povećava složenost poslova svih u sustavu odgoja i obrazovanja, pisanim putem poručuje Divjak.

Odgovori