Pretraga

Dio francuskih učitelja ljut jer se škole nisu zatvorile: Prosvjedom traže stože mjere

A- A+

Nekim se francuskim učiteljima nije svidjelo što će škole, unatoč zatvaranju gospodarskih aktivnosti, ostati otvorene. Zbog toga su u dijelu Francuske organizirali štrajk i prosvjede kojima traže strože mjere. Inače, u Francuskoj je u svim školama nošenje maski obvezno i za učitelje i učenike.

ilustracija: Paul Gaudriault za Unsplash

Učitelji u Francuskoj štrajkaju zbog, kako kažu, neprimjenjivih zdravstvenih protokola oko širenja koronavirusa u školama, ali i zbog nedostatka pripreme za odavanje nacionalne počasti u školama ubijenom učitelju Samuelu Patyju, javlja The Connexion.

Štraja se u školama u Ile-de-Franceu, Roubaixu na sjeveru i La Rochelleu na zapadnoj obali.

Učitelji tvrde da prosvjeduju jer su višestruko zabrinuti ovih dana.

– Između atentata na našeg kolegu i zdravstvene krize, ostali smo bez daha, rekao je Grégory Thuizat, tajnik sindikata Snes-FSU 93 iz Ile-de-Francea.

Učitelji u La Rochelleu pokušavaju ponovno uvesti rotacijski sustav u škole zbog kojih bi se veličina razreda prepolovila, izvijestio je lokalni izvor vijesti Sud-Ouest.

Traže veće epidemiološke mjere.

– Neprihvatljivo je da smo se u školu vratili u studenom koristeći iste zdravstvene mjere koje smo imali u rujnu kada je virus puno manje cirkulirao, kazala je Sophie Vénétitay, glavna tajnica Snes-FSU.

Zatražila je od države da prepolovi broj učenika u razredima.

Do trenutka pisanja ovog teksta, nije poznato koliko se nastavnika priključilo jednodnevnom štrajku. Jer, nisu ni svi sindikati pozvali svoje članove da mu se priključe.

 

Dio francuskih učitelja ljut jer se škole nisu zatvorile: Prosvjedom traže stože mjere
Share via
Copy link
Powered by Social Snap