Pretraga

Divjak komentirala eventualno smanjenje plaća nastavnicima: Uskoro razgovori sindikata i Vlade

A- A+

Posljedice ekonomske krize uzrokovane karantenom već su vidljive. Zbog manjka novca u proračunu, Vlada je jučer zabranila sva nova zapošljavanja u državnom i javnom sektoru, a pitanje je i hoće li se i nastavnicima smanjivati plaće.

– Situacija je kompleksna i očekuje se da će svi socijalni partneri morati sudjelovati u dogovoru,odgovorila je danas ministrica Blaženka Divjak na pitanje hoće li se nastavnicima smanjivati plaće.

Ekonomska situacija u zemlji sve je ozbiljna pa je Vlada na sjednici u četvrtak donijela neke posebne mjere.

Nema novih zapošljavanja

Prvenstveno su zabranili bilo kakva nova zapošljavanja u državnom i javnom sektoru.

–  Zabranjeno je novo zapošljavanje, te prijem službenika i namještenika bez obzira na izvore financiranja. Zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu, stoji u odluci Vlade.

Svi ostali, ako baš silno tvrde da žele nekoga zaposliti, moraju to obrazložiti i eventualno zaposliti tek uz suglasnost Zdravka Marića, piše Poslovni dnevnik.

Od te odluke izuzeto je samo zdravstvo.

Pregovori o plaćama

Također, upitni su i iznosi plaća zaposlenika koji su trenutno rade.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Borna Sor o korupciji u zdravstvu: Dio ljudi studira medicinu samo jer se želi baviti politikom

– Pokrenut će se pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, namještenika i zaposlenih u javnim službama. Pokrenut će se pregovori i o isplati određenih prava ugovorenim kolektivnim ugovorima, te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na plaću, piše u odluci.

Očekuje li smanjenje plaća i nastavnike koji su se prije nekoliko mjeseci borili za njihovo povećanje, zasad nije poznato.

Međutim, valja napomenuti kako je vijest o zabrani zapošljavanja loša i za sve studente, primjerice onih nastavničkih smjerova, koji bi se uskoro trebali naći na tržištu rada.

PROUČITE DOKUMENT:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.28 KB]Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.