Pretraga

Dok Barišić iz VIP lože gleda Alku u Vukovaru, đaci sjede i uče u školi s koje pada crijep

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije pretjerano vično u području komunikacije s medijima, pa informacije koje od njih tražimo uglavnom dobivamo na kapaljku. Priopćenja spomenutog Ministarstva uglavnom se svode na to komu je ministar Barišić išao u posjetu, te tko je sve posjećivao njega. U nedjelju u popodnevnim satima tako dobivamo priopćenje koje nema nimalo veze sa znanošću niti obrazovanjem, o tome kako je u Vukovaru održana Sinjska alka. Vijest je zapravo ta da je Pavo Barišić bio ondje. I dok on u Vukovaru sjedi i gleda Alku iz udobne stolice VIP lože, osnovcima u školi Nikole Andrića još uvijek s krova pada crijep, a već nekoliko ministara obrazovanja obećalo im je obnovu škole.

Screenshot: Facebook; NovaTV

Kakav bi to bio ministar da se bar jednom tijekom svog mandata ne pojavi u Vukovaru, ne spominje važnost toga grada te napominje kako će se zalagati za to da mladi ne bježe od tamo?
Sjećate se tako da je i Barišićev prethodnik Šustar posjetio Vukovar prošle godine, a ondje su ga kamere NoveTV odvele u oronulu Osnovnu školu Nikole Andrića.

Izdvojeni članak

Vukovarski učenik pitao ministra zašto se prije škola obnavlja vodotoranj

Učenik Luka: ‘Nada je umrla kada nam je po treći put obećana obnova’ 

Beton ispred te škole je neravan, u zidovima četvrt stoljeća od rata još uvijek postoje rupe od metaka, a s krovova škole opada crijep što školarcima svakodnevno ugrožava živote. Obnova škole im se obećavala godinama, pa nije dugo trebalo da jedan od školaraca upita ministra zašto se prije njihove škole obnavlja vodotoranj. Tom prilikom Šustar je obećao sljedeće: 

– Ponekad je jako teško to što obećajmo, ali na tome, vjerujte mi radimo i to je naš prioritet, kazao je u travnju 2016. Šustar.

NovaTV je baš nedavno, a kada je ministar Barišić išao gledati Alku u Vukovar, posjetila tu istu školu čijim je đacima njegov prethodnik obećao obnovu. Godinu dana poslije, škola Nikole Andrića je u identičnom ili još gorem stanju. U betonu su ogromne rupe zbog kojih je ovim školarcima igra u dvorištu zabranjena, prozori prokišnjavaju, u školi je hladno. 

– Nada je umrla, otprilike kada nam je treći put zaredom obećana obnova škole, rekao je učenik Luka novinarki NoveTV, dok druga učenica kaže kako je u školi potrebno obnoviti sve, samo da učitelji ostanu isti.

Izdvojeni članak

Mladi razočarani Vukovarci napisali svoju Priču o gradu

Ministar Barišić: ‘Informiran sam dijelom, ali ne u detalje’ 

Ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka MZO je upozorila na ovaj slučaj više puta, ali ministar Pavo Barišić na slavonskom je području obišao pred dva dana neke druge dvoje škole, no ne i spomenutu. 

– Informiran sam dijelom, ali ne u detalje, rekao je Barišić za dnevnik.hr. 

Na pitanje može li on jamčiti sigurnost djece u toj školi, Barišić je novinarima rekao da će razgovarati s osnivačima škole ‘pa ćemo vidjeti kakvo je stanje’.

– Po x-ti put ću napisati: za lovu kojom su dovučeni šljunak, konji i Alkari i napravljena silna parada mogla se obnoviti ne jedna ovakva škola u Vukovaru. Bitnije je bilo postavljanje VIP lože . Muka mi je bilo kako su svi ponosno paradirali Vukovarom, a narod pljeskao kao u transu! Kruha i igara, a ne obnavljanje obrazovnih ustanova. Cirkus je važniji od budućnosti naše djece i sigurnog krova nad glavom, komentar je jedne gospođe na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Vukovarcima prekipilo: ‘Ili ćete obnoviti školu naše djece ili ih ne puštamo na nastavu’

Alka u slavu branitelja, a njihova djeca još nisu dobila stipendije 

U priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja o događaju u Vukovaru spominju se i hrvatski branitelji. Istovremeno, o onome što se tiče obrazovanja – stipendijama studenata i srednjoškolaca djece branitelja, niti jedne riječi. 

Kao što smo pisali, u posljednjih par godina te su se stipendije prepolovile i s 1.000 kuna mjesečno srozale na mizernih 400 kuna za studente, odnosno 200 za učenike. 

Natječaj za ovu stipendiju, koju je prošle godine dobilo preko 5 tisuća učenika i studenata, kasni iz godine u godinu, a novac je prošle godine dobitnicima bio dodijeljen u kolovozu, par dana prije kraja akademske godine. Rezultati natječaja za ovu godinu još nisu objavljeni, a kada će krenuti isplata, nikome nije poznato. 

I dok ministar obrazovanja gleda Alku u slavu hrvatskih branitelja, njihova djeca studenti ne znaju hoće li sutra imati za ručak u menzi.

Copy link
Powered by Social Snap