Pretraga

Donesen je novi zakon o Agenciji u kojoj se usavršavaju učitelji i nastavnici: Ovo su ključne novosti

Svi učitelji i nastavnici znaju koliko je Agencija za odgoj i obrazovanje važna, no pravno, našla se u problemu. Zakon kojim je propisano njeno djelovanje donesen je 2006. Nefleksibilan i krut ne dozvoljava Agenciji da promijeni svoj djelokrug ili ustroj pa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja krenulo u njegove izmjene. U petak je, nakon cijele procedure, Hrvatski sabor donio izmjene propisa.

nastavnik piše na ploču

Foto: Pexels

Agencija za odgoj i obrazovanje stožerna je institucija za usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika. Regulatorno, ona je zapostavljena posljednjih šesnaest godina. Točno toliko je prošlo otkako je 2006. donesen dosta nefleksibilan zakon kojim se propisuje njeno djelovanje, ustroj, područje rada i organizaciju.


84 SABORSKIH ZASTUPNIKA PODRŽALO IZMJENE

Saborski zastupnici izglasali su izmjene Zakona o AZOO-u s 84 glasa za, 7 protiv i 41 suzdržanim.


Zakon je bio dosta ‘krut’

Temeljni je problem s propisima bio u tome što za svaku promjenu unutarnje strukture, treba donijeti zakonske izmjene. To, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, usporava i otežava rad Agencije pa im je to bila prva motivacija za izmjenu Zakona. Agencija zbog toga nije mogla sama sačiniti svoj ustroj i prilagoditi se u skladu s promjenjivim potrebama i okolnostima.

Izdvojeni članak
obrazovanje na prekretnici, panel deficitarni nastavnički smjerovi

Početna plaća za nastavnike treba biti 9.500 kuna? Evo što smo zaključili na panelu o deficitarnim nastavničkim smjerovima

Osim toga, po dosadašnjim propisima Agencijom je upravljalo Upravno vijeće čiji sastav nije bio usklađen s odredbama Zakon o radu koji kaže jedan član tog tijela mora biti predstavnik radnika. Članovi tog vijeća birali su se na prijedlog ministra nadležnog za obrazovanje.

Agencija će donijeti svoj statut

U prvom redu nalazi se regulatorna promjena prema kojoj će Agencija za odgoj i obrazovanje donositi Statut. Njim će se, za razliku od dosadašnjeg referiranja na Zakon za sve, definirati njen ustroj, sve promjene unutarnje strukture, mijenjat će ga u suradnji s Upravnim vijećem.

AZOO surađuje s širokim dijapazonom organizacija u obrazovnom sektoru pa je Ministarstvo ovim propisima dopunilo krug poslova koje Agencija obavlja u okviru svoje djelatnosti. Upravno vijeće ima člana predstavnika radnika, a propisani su i dodatni uvjeti za poziciju ravnatelja Agencije.

Konkretno, ravnatelj će morati imati završen najmanje diplomski sveučilišni ili integrirani prijediplomski i diplomski sveučilišni studij. Usto, izmjene Zakona o AZOO-u propisi da mora imati najmanje deset godina radnog iskustva u obrazovanju ili u znanstvenoj djelatnosti u području odgoja i obrazovanja.


NISU PRIHVAĆALI PRIJEDLOGE

Između prvog i drugog čitanja, Ministarstvo nije prihvatilo većinu primjedbi. Jedini prijedlog nomotehničke prirode koji su prihvatili došao je od saborskog Odbora za zakonodavstvo.


Povećat će fleksibilnost

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je pojasnilo što će se postići donošenjem izmjena Zakona o AZOO-u. Kako kažu, ovo je fleksibilnije rješenje koje će omogućiti Agenciji da složi svoj ustroj i prilagođava ga na najbolji način kako bi izvršila poslove iz svoje nadležnosti.

Izdvojeni članak

Agencijski savjetnici nadziru nastavnike, a imaju manje plaće od njih: ‘To nije normalno’

Agencijom će se po novome upravljati na transparentniji način jer članove Upravnog vijeća više neće postavljati ministar. Oni će se birati putem javnog poziva što bi trebalo spriječiti direktan utjecaj politike na AZOO kao agenciju koja djeluje u resoru obrazovanja i nije sama po sebi političko tijelo.

Ovo nije jedini novi zakon u resoru…

Ovo nije jedini zakon u resoru koji Hrvatski sabor donio na izvanrednoj sjednici u petak. Donesen je i cijeli novi Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti koji, pak, definira rad jedne druge važne agencije – Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Agencija je, kako smo pisali, postala samostalnija i neovisnija. U postupku ocjenjivanja fakulteta i novih studija sama će donositi sve odluke, a od sada će akreditirati i online studije. Javna sveučilišta više neće moći, po svojoj volji, otvarati nove studije, a lakše će surađivati s inozemnim institucijama u vidu otvaranja združenih studija.

Temeljni novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti stupio je na snagu prije dva mjeseca, a još uvijek očekujemo temeljni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama koji bi trebao adresirati šire probleme hrvatskog školstva te otvoriti prostor za uvođenje cjelodnevne nastave.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

Donesen još jedan važan zakon: Studenti će od sada svi biti upisani u veliku evidenciju koju će voditi AZVO

Što je s otkazima u AZOO-u?

Dodajmo još malo konteksta donošenju izmjena Zakona o AZOO-u. Tijekom prvog čitanja nekoliko je saborskih zastupnika s različitih strana političkog spektra problematiziralo jedno pitanje unutar Agencije – ljude koji odlaze. Naime, plaća agencijskog savjetnika čiji je posao, između ostalog, da obavlja nadzor nad radom predmetnog nastavnika, u prosjeku manja negoli što je nastavnička. O tome smo razgovarali sa Sabinom Glasovac, saborskom zastupnicom SDP-a.

– S obzirom da sam kao pomoćnica svakodnevno usko surađivala sa zaposlenicima ministarstva i agencija moram istaknuti da u tom sustavu postoje sjajni ljudi, vrhunski profesionalci koji predano i savjesno obavljaju svoje poslove bez da ih za natprosječnu angažiranost možete adekvatno platiti ili za izvrsnost nagraditi. Doduše, ima i onih čiji izostanak ne biste ni primijetili. Srećom, u malom broju, ali ih ima, kazala nam je tada Glasovac.

Potegnula je i pitanje dubioznog odlaženja iz AZOO-a pa spekulirala radi li se, u nekom udjelu, o tzv. premještanjima na druga radna mjesta u javnom sektoru.

nastavnik piše na ploču
Share via
Copy link
Powered by Social Snap