Pretraga

[EKSKLUZIVNO] Sindikat dogovorio povećanje plaća profesorima

A- A+

Nastavnici će već sljedeći mjesec osjetiti pozitivne promjene koje je za njih isposlovao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Povećanjem plaća i uvođenjem bonusa želi se dodatno motivirati profesore i vratiti stari sjaj ovoj važnoj profesiji.

foto: srednja.hr

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja objavio je kako su u tajnim pregovorima s Vladom Republike Hrvatske uspjeli dogovoriti povećanje plaća za sve prosvjetne radnike.

Osim što će se mjesečna naknada za rad u školi povećati čak za 50 posto, ambiciozne profesore, čiji učenici postižu dobre rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, nagradit će i s dodatnim bonusima. Cilj ovih promjena je potaknuti izvrsnost i veće zalaganje nastavnika.

Izdvojeni članak

Dvostruki naj profesor: ‘Ne trebamo trčati kroz udžbenik pokušavajući obraditi baš sve’

‘Drago nam je što hrvatsko društvo prepoznaje važnost naše profesije’

– Drago nam je što hrvatsko društvo prepoznaje važnost naše profesije. Povećanje plaće i bonusi za izvrsnost odličan je poticaj za sve nastavnike, a prava je sreća kako se nitko nije sjetio povećati nam satnicu pa ćemo imati dovoljno vremena sve te novce i potrošiti, komentirali su iz udruge Nastavnici organizirano.

Gotovo menadžerske plaće za nastavnike podržala je većina javnosti. Hrvatski građani svjesni su kako nam je znanje jedina šansa da napokon izađemo iz krize. Za napredak obrazovanja najvažniji su stručni i motivirani profesori.

Rijetki su roditelji koji ne podržavaju najavljene promjene

– Mislim kako bi svi u prosvjeti morali imati minimalno 20 tisuća kuna mjesečnih prihoda. Pa oni od malih nogu usmjeravaju, podučavaju pa čak i odgajaju našu djecu. Smatram kako je to najodgovornija i sigurno jedna od najtežih profesija na svijetu i zaista je došlo vrijeme da nagradimo profesore za žrtvu koju pružaju našoj naciji, u žurbi je izjavio roditelj Zlatko Reljić jer se taman uputio na informacije u školi.

Rijetki su roditelji koji ne podržavaju najavljene promjene. Dok većina nezadovoljnih ističe već ofucali argument kako profesori ionako premalo rade, jedna nam se sugovornica požalila jer će sada puno teže potkupljivati učitelje njezine djece.

Iz MZOS-a istaknuli kako nastavnicima žele vratiti stari sjaj

– Ovo je strašno. Da se ovako nešto uvodilo prije deset godina, u vrijeme kada nam kriza još nije nagrizla naše novčanike, možda bi se i složila. Međutim, danas kada ljudi u Hrvatskoj jedva spajaju kraj s krajem nema smisla povećavati standard profesorima. Pa kako će sada moja djeca proći razred i koliko će nas to koštati? Da su bar pričekali da mi se ovaj stariji mamlaz upiše na neki fakulteta pa onda, a ne ovako naglo, u suzama nam je Mira priznala kako je neugodno iznenađena ovom odlukom.

Iz MZOS-a su istaknuli da ovim potezom žele vratiti stari sjaj profesiji koja se u Lijepoj našoj već previše godina nepotrebno šikanira. Prema njima, nastavnici zaslužuju bolji status te očekuju kako će ovim potezom povećati poštovanje učenika i roditelja prema školskim profesorima.

Prvi April je završio, a profesori će i dalje imati male plaće dok sindikati ne rade ništa za njih.

Copy link
Powered by Social Snap