Pretraga

Europska komisija komentirala obrazovanje u Hrvatskoj: Izvješće se svidjelo ministrici Divjak

A- A+

Europska komisija objavila je novo izvješće, u kojem se, uz mnoga goruća pitanja, dotaknula i obrazovanja. Komisija je, između ostalog, pohvalila i uvođenje digitalnog obrazovanja, što se posebice svidjelo resornom ministarstvu, ali i upozorila da nam nedostaju vještine u nekim sektorima.

Foto: Facebook

– Najnovije izvješće Europske komisije kojim se Vijeću Europske unije predlaže donošenje specifičnih preporuka državama članicama u provedbi reformi u različitim područjima, donosi veliku novost za Hrvatsku u području obrazovanja. Naime, po prvi put, nakon 2015. godine, Hrvatska je među nekoliko država članica Europske unije koje nisu dobile specifične preporuke za područje obrazovanja, pohvalili su se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Europska komisija, naime, objavila je Preporuku za Preporuku Vijeća (da, tako se zove dokument) o Nacionalnom programu reformi Hrvatske za 2020. i davanje mišljenja Vijeća o Programu konvergencije Hrvatske za 2020.

Uz razna goruća pitanja vezana uz spas gospodarstva, Komisija se dotakla i obrazovanja.

Pohvalili digitalizaciju, ali i upozorili na nedostatak vještina

– Manjak radne snage kontinuirano je prisutan u nekim sektorima gospodarstva,
uglavnom zbog nedostatka vještina, ističu u izvješću.

Dodaju kako bi se ‘promicanjem stjecanja odgovarajućih vještina, uključujuće digitalne, za vrijeme školovanja i osposobljavanja, a kasnije i dokvalifikacijom i prekvalifikacijom, mogla (…) povećati produktivnost i ukloniti nedostatak vještina’.

Ističu i kako bi se trebalo ‘poboljšati kvalitetu i uključivost sustava obrazovanja i usavršavanja na svim razinama’ te da se treba nastaviti s provedbom kurikularne reforme.

– Uvođenje digitalnog obrazovanja u ovoj je krizi već potvrdilo svoju vrijednost i treba nastaviti razvijati infrastrukturu i materijale za digitalno obrazovanje i osposobljavanje, kao i digitalne vještine učitelja, učenika i odraslih, stoji u preporuci.

Divjak: Ovo je pokazatelj uspješnosti reforme

Ministrica Blaženka Divjak i više je nego zadovoljna napisanim.

– Drago mi je da je Europska komisija prepoznala naše napore u području obrazovanja što, prije svega, potvrđuje dobar smjer obrazovne reforme koju smo uveli u sve škole diljem Hrvatske. Ovo je veliki uspjeh za hrvatski obrazovni sustav posebno u vrijeme krize uzrokovane pandemijom, istaknula je Divjak.

Pohvalila se kako se Hrvatska ovime našla uz bok najrazvijenijih europskih država poput Finske, Francuske i Estonije.

– Naime, od ulaska u EU, Hrvatska svake godine osim jednom, dobivala je preporuke iz obrazovanja tako da je sama činjenica da ih ove godine nismo dobili pokazatelj uspješnosti obrazovne reforme, zaključila je ministrica.

Inače, Komisija u izvješću predviđa pad realnog BDP-a u 2020. za 9,1 % i oporavak za 7,5 % u 2021. te povećanje stope nezaposlenosti na 10,2 % u 2020. i poboljšanje na 7,4 % u 2021.

Boje se kako će se posljedice krize snažno osjetiti u turizmu, koji je vrlo važan sektor hrvatskoga gospodarstva.

PROUČITE DOKUMENT:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [335.39 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.