Pretraga

Europski sud za ljudska prava: Crkva u Hrvatskoj ima pravo otpuštati vjeroučitelje u školama

A- A+

Europski su za ljudska prava odbacio je tužbu vjeroučitelja Petra Travaša protiv Republike Hrvatske. Travaš je predavao vjeronauk u dvije državne škole, a državu je tužio nakon što mu je Crkva zabranila da predaje vjeronauk jer se razveo i ponovno oženio pred matičarem.

foto: Flickr/ Justin

Izdvojeni članak

Objavljena rješenja iz vjeronauka na državnoj maturi

Travaš je 2006. otpušten s mjesta vjeroučitelja u dvije državne škole nakon što se razveo od supruge s kojom se vjenčao u Katoličkoj Crkvi, a s novom suprugom oženio kod matičara.

Kako je ugovoreno Vatikanskim ugovorima, vjeroučitelje u državnim školama plaća država, ali im mandat za rad daje Katolička Crkva. Travaš je ostao bez posla nakon što je Crkva povukla kanonski mandat za predavanje vjeronauka i tako zakonski onemogućila da predaje vjeronauk u školama u kojima je bio zaposlen, a škole mu nisu mogle naći drugo namještenje.

Travaš je zbog otkaza tužio državu i stigao sve do Ustavnog suda, koji je 2013. presudio u korist države. Presuda je obrazložena time što su Ugovori između Hrvatske i Svete Stolice međunarodni ugovori, a time iznad domaćih statuta. 

Tužbu Europskom sudu za ljudska prava Travaš je uputio tvrdeći kako mu je otkazom povrijeđeno pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života.

Cijelu presudu možete pročitati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap