Pretraga

Eurostat objavio podatke: Hrvatska je među zemljama s najmanjim brojem učenika na jednog učitelja

A- A+

Svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. U Europskoj uniji se tim poslom bavi 5,2 milijuna ljudi. Na tom poslu u velikom broju prednjače žene, ali i stariji od 50 godina. U prosjeku, na jednog učitelja dolazi 12,3 učenika, a Hrvatska je među zemljama s najmanjim brojem učenika na jednog učitelja.

učionica

Ilsutracija: Pexels

Svjetski je dan učitelja, a tim je povodom Eurostat podsjetio na neke statistike o učiteljima u Europskoj uniji. Većinu nastavničkog kadra čine učiteljice, a udio starijih od 50 godina također je velik. Ukupno je u Europskoj uniji 2020. godine bilo 5,2 milijuna nastavnika, od čega su 3,8 milijuna bile žene.

Većinu nastavnog kadra čine žene

Europska unija je 2020. godine imala 5,2 milijuna nastavnika. Većinu tog broja čine žene – njih 3,8 milijuna, odnosno 73 posto. Najviše je zaposlenih u osnovnim školama – njih 1,8 milijuna.

U Hrvatskoj je, kažu podaci Eurostata, 2020. godine bilo zaposleno 53.105 nastavnika. Podatke o tome koliko ih radi u osnovnim i srednjim školama teško je izdvojiti, jer se u zemljama EU na različite načine klasificira primarna i sekundarna edukacija.

Izdvojeni članak
nastavnica

Učiteljice produžuju život: Žene koje su podučavale žene obrazovanije su, uspješnije i žive duže

Malo nastavnika mlađih od 30

Nastavnika mlađih od 30 godina u Europskoj uniji ima tek malo više od 300.000, odnosno sedam posto. Nastavnici stariji od 50 godina čine 39 posto ukupno broja nastavnika u EU – ima ih dva milijuna. Većina muških nastavnika starijih od 50 radi u srednjim školama, a 17 posto njih radi u osnovnim školama. Kod nastavnica je dobna razlika manje vidljiva. Njih 40 posto radi u osnovnim školama, a u srednjima 32 posto.

U EU na jednog učitelja u prosjeku dolazi 12,3 učenika. Najviše učenika na jednog nastavnika dolazi u Nizozemskoj, gdje u prosjeku na jednog nastavnika dolazi 16,5 učenika. Na drugom mjestu nalazi se Francuska, zatim Rumunjska i Slovačka. Najmanje učenika na jednog učitelja dolazi u Luksemburgu, svega 7,1.

Među zemljama s najmanjim brojem djece na jednog učitelja nalaze se Malta, Grčka, ali i Hrvatska, gdje u prosjeku manje od 10 učenika dolazi na jednog učitelja. Omjer nastavnika i učenika u Hrvatskoj opada s godinama, a slično je i u većini zemalja EU.

05-10-world teacherday-v2-web

Foto: Eurostat

učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap