Pretraga

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi

A- A+

Danas je prvi dan škole. Dan koji bi svakom školarcu trebao biti tek slatka briga i uzbuđenje. U stvarnosti, nažalost, dan je to kojeg će se neki hrvatski školarci sjećati s gorkim okusom u ustima. Društvene je mreže danas posebno posložila objava jednog tate. Slika je to njegovog sina, dječaka s poteškoćama koji pred školom, uplakanog lica, čeka svojeg pomoćnika u nastavi. No, pomoćnika nema i neće doći. Ni njemu ni tati to nisu rekli jučer. Tek danas. Na dan koji bi svakom školarcu trebao biti tek slatka briga i uzbuđenje.

Dječak koji sjedi ispred škole, tužnog i uplakanog lica. I to je između ostalog slika školstva u Hrvatskoj danas. Barem za jednog mališana.

Uplakan čeka pomoćnika u nastavi, a on ne dolazi

Ispod slike na kojoj se nalazi uplakani dječak tata je objasnio cijelu situaciju. Njegov sin danas je očekivao pomoćnika u nastavi, no nije ga dočekao.

Izdvojeni članak

Učenici s teškoćama u neizvjesnosti: Pet škola još čeka suglasnost MZO-a

– Moj sin s posebnim potrebama, spektar autizma, sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema. Nitko nam ništa nije htio reći prije iako smo bili u školi. Da bi danas saznali. Nema pomoćnika, na obuci je. E, i da, jedan pomoćnik na troje djece. TROJE DJECE. Stvarno krasno, na svojem je Facebook profilu napisao Hrvoje Kozmus.

Svoj je osvrt završio zahvalom na predivnom prvom danu škole, a njegova objava nikog nije ostavila ravnodušnim.

Pomoćnik ministrice kaže da je to složen proces na kojem eksperti rade svaki dan

Podsjetimo, prije nekoliko dana pisali smo o važnoj zadaći koju ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, unatoč bliskom početku školske godine, nije riješila na vrijeme. Do prije pet dana čak deset škola čekalo je na odobrenje zahtjeva za osiguravanjem pomoćnika u nastavi da bi se taj broj, nakon medijskih napisa, smanjio na pet škola kojima zahtjevi još nisu odobreni. O tome više pročitajte ovdje.

Na društvenim mrežama o problemu asistenata u nastavi za učenike s poteškoćama upitali su i posebnog savjetnika ministrice za odnose s javnošću Mara Alavanju. On je istaknuo kako se radi o dosta složenom procesu te da nadležne službe rade i vikendima.

– Odgovaramo to medijima svaki dan. Nažalost, nikada nije bilo više prijava, a eksperti iz područja rade i vikendima. Proces je jako složen, istaknuo je.

U svojem je postu na Twitteru objavio i tablice iz kojih se vidi povećanje prijava za posao pomoćnika u nastavi. Prema podacima iz tablice, za ovu je školsku godinu, do 30. kolovoza 2019. bilo već više od 3.800 prijava, dok je prošle godine sveukupno bilo 3.064 prijave, a godinu prije 2.955.

Tablicu možete vidjeti ispod, u objavi posebnog savjetnika ministrice.

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap