Pretraga

Evo koji su se predmeti izučavali u školama za vrijeme NDH

Tanja Mihoković, Zagrepčanka je koja nam je ustupila školsku svjedodžbu svoga djeda. On je u svojim 30-ima pohađao ‘Državnu pučku školu u Šestinama’ za vrijeme NDH. Datuma 21. travnja 1942. svjedodžba je izdana, a što se tada izučavalo u osnovnoj školi, provjerite u tekstu i na fotografiji.

‘Gospodarstvo i muški ručni rad’, ‘kućanstvo i ženski ručni rad’, ‘nauk o zdravlju’, ‘računstvo s mjerstvom’ samo su neki od predmeta koji su se izučavali u četvrtom razredu osnovne škole, za vrijeme NDH. Potvrđuje to svjedodžba koju nam je ustupila Zagrepčanka Tanja Mihoković, a koja je pripadala njenom djedu.

On je naime, u svojim 30-im pohađao ‘Državnu pučku školu u Šestinama’, odnosno u podsljemenskom kvartu, gdje Tanja i danas živi.

– Dugo čuvam ovu svjedodžbu baš iz razloga da ju mogla pokazati svojoj kćeri koja je sada prvi gimnazije. Ovo je za mene emotivna uspomena, pojasnila je Tanja.

Zanimljivo je u svjedodžbi pogledati, kakvi su se tada predmeti morali svladati u školi. Uz nabrojane računstvo s mjerstvom, gospodarstvo i muški ručni rad, izučavala su se i ‘praktična znanja i vještine’, verzija tjelesnog zvala se gimnastika, a pravopisa – ‘pisanje’.

Prema ocjenama, djed se očito vodio krilaticom ‘važno da je prolazna’! Pogledajte u galeriji kako je izgledala svjedodžba.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap