Pretraga

Financijska pismenost: Zašto (ni) ovo nismo učili u školi?

A- A+

Addiko banka danas je u suradnji s Institutom za financijsko obrazovanje Štedopis pokrenula ‘Zašto (ni) ovo nismo učili u školi?’, novi ciklus projekta cjeloživotne financijske pismenosti. Nakon pet tematskih cjelina prvog ciklusa ‘Zašto ovo nismo učili u školi?’, kojima se nastojalo pomoći građanima da brže i lakše savladaju upravljanje osobnim financijama, a koji je rezultirao s više od 67.000 pregleda sada slijedi nastavak projekta s novih pet tema. 

Addiko financijska pismenost

Projekt podizanja razine financijske pismenosti dosad je obuhvatio teme upravljanja novcem tipične za određena životna razdoblja i s njima povezane događaje, kao što su prvi posao, kupovina stana ili automobila, vjenčanje te uzdržavanje djece i obiteljske financije. U sklopu novog ciklusa, prva cjelina obrađuje temu ‘Krediti za početnike’. Tako će svi zainteresirani kroz edukativne tekstove moći naučiti više o terminologiji koja se koristi prilikom ugovaranja kredita, dobiti dodatna pojašnjenja o kreditnim uvjetima, o razlici između kredita i kreditnih kartica, na što obratiti pozornost prije uzimanja kredita, te kako odgovorno raspolagati sredstvima nakon odobrenog kredita.

Sljedeće četiri edukativne cjeline bavit će se temama: ‘Digitalno bankarstvo’, ‘Ispunite svoje želje’, ‘Plaćanje na internetu’ i ‘Psihologija novca’.

Kao i u premijernom izdanju, sudionici će moći stečeno znanje provjeriti putem nagradnog kviza financijske pismenosti koji se može ispuniti na posebno kreiranoj internetskoj stranici Addiko banke ‘. Kviz je tijekom pet cjelina prvog ciklusa ispunjen čak 5.842 puta.

Rezultati recentnih istraživanja pokazuju nisku razinu financijske pismenosti hrvatskih građana. Ta činjenica, u kombinaciji s odlično prihvaćenim prvim ciklusom projekta Addiko banke i Štedopisa potaknula nas je da kao odgovorna banka nastavimo raditi na informiranju i educiranju javnosti svih dobnih skupina, jer to smatramo iznimno bitnim za dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, poručila je Katarina Kantolić, voditeljica projekta financijske pismenosti Addiko banke.

Uz Addiko banku, sadržaju i programu projekta doprinio je Institut za financijsko obrazovanje Štedopis, koji je do sada educirao više od 10.000 tinejdžera i studenata te izdao prvi besplatni udžbenik o osobnim financijama za srednje škole, kojeg je donirao u 10.000 primjeraka školama diljem Hrvatske.