Pretraga

Fuchs pisao ravnateljima, u ponedjeljak posebna okupljanja u školama: Zabranite energetska pića, sklonite skalpele

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poslao je pismo svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola povodom školske pucnjave u kojoj je u Srbiji ubijeno osmero učenika i zaštitar, a šestero školaraca i nastavnica teško je ozlijeđeno. Od ravnatelja je zatražio da u ponedjeljak organiziraju okupljanje sve djece te im prenesu osnovne poruke o događaju u Beogradu i sigurnosti u školama. Među ostalim, škole moraju zabraniti energetska pića, a skalpeli iz pribora za tehnički moraju biti spremljeni van dohvata djece, osim tijekom nastave tog predmeta.

ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Foto: srednja.hr | Screenshot YouTube, N1

Svi ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj ovog petka su, povodom tragičnog događaja u susjednoj Srbiji, dobili pismo ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa. U uvodu im se, kao i ostalim zaposlenicima škola, zahvalio  na predanom radu u ostvarenju poticajnog i sigurnog školskog okruženja kako bismo našoj djeci i učenicima omogućili nesmetan cjelovit i uravnotežen rast, kao i njegovanje individualnih talenata i potencijala.

‘U ponedjeljak organizirajte okupljanje sve djece’

Od škola traži da ulože dodatan napor i obrate pozornost ‘na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje’. Uputio je i na provedbu više aktivnosti s učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima:

– U ponedjeljak, 8. svibnja 2023., organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka: događaj u Beogradu je tragedija koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome trebamo otvoreno razgovarati jer je to vjerojatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem. Naše škole sigurna su mjesta i svi se u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno. Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo, navodi se u pismu ministra.

Traži i da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici saznali i na koje načine su zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to kod njih potaknulo.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica o tragediji u Srbiji: ‘Građane upozoravamo da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka’

Škole trebaju organizirati edukacije

Fuchs ističe i da je potrebno je jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima. Od ravnatelja traži i da potaknu učenike da se obrate stručnom suradniku škole, razredniku ili izravno njima s punim povjerenjem da će zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju.

– Organizirajte edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključite stručnjake Zavoda za javno zdravstvo (liječnike školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a. Edukacije su osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima primjećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja (uključujući on-line nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razrednim odjelima u kojima primjećujete upotrebu energetskih pića ili sumnjate na upotrebu alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Pojačajte sportske, likovne i glazbene sadržaje i druge aktivnosti koje potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te potaknite na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju, navodi Fuchs u pismu.

Izdvojeni članak
učionica, rotirka policijskog automobila

Novi užasavajući slučaj u Srbiji: Učenik trećeg razreda napravio popis vršnjaka koje želi ubiti

‘Zabranite energetska pića, spremite skalpele izvan dohvata djece’

Ravnatelje je uputio i da stave naglasak na školu i školsko okružje kao sigurno mjesto. Među ostalim, da stave natpise na vidljivim mjestima i na ulazima u školu s porukama o zabrani svih oblika nasilja, kao i da pojačaju nadzor djelatnika škola u svim školskim prostorijama i hodnicima. Uputa je i da djelatnici u zabačenim hodnicima i rjeđe korištenim prostorijama ostave uključeno svjetlo i otvorena vrata. Nema više ni energetskih napitaka u školama, a nastavnici tehničkog moraju pohraniti skalpele dalje od dohvata djece.

– Zabranite svaku konzumaciju energetskih pića, dok se podrazumijeva da je zabranjena svaka konzumacija alkohola, cigareta (uključujući e-cigarete) i novih duhanskih proizvoda te drugih sredstva ovisnosti. Nastavnici tehničke kulture trebaju organizirati da skalpeli koji su sastavni dio nastavnog paketa za tehničku kulturu budu pohranjeni u školi izvan dohvata učenika te ih trebaju uručiti učenicima samo na nastavi tehničke kulture i prikupiti odmah nakon korištenja, navodi Fuchs u pismu.

Izdvojeni članak
Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

Nabrojao na koju se djecu treba obratiti veća pozornost

Fuchs od ravnatelja traži i da organiziraju da učenici mogu anonimno prijaviti sve oblike nasilja i zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje. Također, moraju obavijestiti i roditelje da se u školi ne toleriraju oblici nasilničkog ponašanja te ih potaknuti da s djecom razgovaraju o tome da ne smiju biti nasilni. Ima i nekoliko uputa za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale djelatnike u školi:

– Molimo da učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali djelatnici škole obrate pojačanu pozornost na: učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni, te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima, učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni,  učenice i učenike koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo, te učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti. S navedenim učenicima i njihovim roditeljima djelatnici škole trebaju porazgovarati o tome koliko su zadovoljni školskim uspjehom i drugim aspektima života, kako se osjećaju u svom razredu i u školi, imaju li problema sa školom, u obitelji, s  prijateljima ili ih muči nešto drugo. U slučaju potrebe, učenike i roditelje uputite školskom liječniku radi savjetovanja i obrade u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama. U slučaju nasilničkog ponašanja i korištenja ilegalnih sredstava ovisnosti, molimo vas da odmah obavijestite policiju i roditelje, navodi Fuchs.

Poručio je u zaključku da će Ministarstvo biti stalna potpora i partner u rješavanju izazova s kojima se suočavaju.

Pismo ministra Fuchsa možete vidjeti i u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Ovo su neke od najstrašnijih školskih pucnjava u Europi: Prva zabilježena 1913., a bilo ih je i u vrtićima

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

Novi užasavajući slučaj u Srbiji: Učenik trećeg razreda napravio popis vršnjaka koje želi ubiti

Pravobraniteljica o tragediji u Srbiji: ‘Građane upozoravamo da se suzdrže od neprimjerenih komentara i zaključaka’

Copy link
Powered by Social Snap