Pretraga

[Glas profesorice] Trogodišnja strukovna škola koja ruši sve predrasude

A- A+

Na portalu srednja.hr pokrenuli smo rubriku u kojoj dajemo glas vama – profesorima, učenicima i studentima. Ideja je svakog tjedna objaviti članak kojeg nije napisao novinar, a koji se tiče različitih tema kojima se bavimo. Bili učenik, student, prosvjetni djelatnik ili profesor na faksu, rado ćemo vam dati priliku da se i vaš glas čuje. Svoja pisma možete nam slati na mail pismo@srednja.hr.

Noć muzeja u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi

Obrtnička i industrijska graditeljska škola iz Zagreba izdala je svoj prvi školski kalendar. Iza projekta stoji profesorica hrvatskog jezika Silvia Vladić Vrban, nekadašnja novinarka HTV Mostar.

Svi ovih dana pričaju o kolačima koje su ispekli i moja vlastita djeca traže što će ponijeti na Božićni sajam. Kako ne znam ništa reprezentativno ispeći, jer mi pravljenje kolača ne ide baš od ruke, sva jadna rekla sam prijateljici kako ništa ne znam napraviti. Na to me ona začuđeno pogledala i pitala, koliko poznajem mama, žena, koje su upravo napravile školske novine i kalendar? Savjet zlata vrijedan: Pustite ono u čemu niste dobri, već se fokusirajte na ono što vam dobro ide.

Izdvojeni članak

[Glas profesorice] Malokoji nastavnik voli šutljivog učenika

Od kako sam počela u školi raditi prije šest godina, redovito u svojoj medijskoj kuhinji nešto s djecom i kolegama kuham. Posljednji projekti su peti broj školskih novina Majstori, My Story u kojem donosimo presjek godine tj. zbivanja u Školi i naš prvi školski kalendar na koji sam posebno ponosna. Naime, malo sam pretraživala Internet, ali nisam pronašla da je do sada neka škola izdala svoj kalendar. Riječ je o dosta zahtjevnom, prije svega financijski, projektu. Naime, tvrtke najčešće odabiru gotove kalendare i samo se tiska naknadno logo, a ovdje je bila riječ o kompletnoj pripremi i tisku, a maloj tiraži.

Sve fotografije su nastale u sklopu dosadašnje promocije škole i rada učenika. Odabrali smo deset zanimanja za 2019. godinu i tri fotografije koje su nam se učinile zgodne za promociju. Kalendar je većeg formata i sve reakcije javnosti su do sada odlične.

Inače, Obrtnička i industrijska graditeljska škola prva je trogodišnja strukovna škola u Hrvatskoj koja je pokrenula školsku televiziju Majstori.tv. Program emitiramo od 2015., a u među vremenu smo pokrenuli i udrugu Media talenti s ciljem većeg angažmana u zajednici. Ovih dana smo završili s projektom Intervju – mala škola novinarstva, kroz koji je prošlo dvadesetak osnovnoškolaca,  a zahvaljujući natječaju Grada Zagreba za udruge koje rade s mladima.

Naš štand, naši učenici sa svojim radovima, na Sajmu Place2go u sklopu projekta Kultura turizma.

Danas su svima usta puna reforme obrazovanja, a mi smo dokaz kako reformu čine ljudi te da najprije u profesore treba ulagati i motivirati ih za promjene. Ja sam i diplomirana novinarka s desetogodišnjim iskustvom rada u medijima što se pokazalo izrazito korisnim u radu s djecom i mom pristupu nastavnom procesu. Zahvalila bih ravnatelju Anti Vidoviću, koji je prepoznao entuzijazam nas nekolicine i podržava nas u našim idejama i provođenju projekata. Da on nema sluha i razumijevanja za važnost promocije Škole i strukovnih zanimanja, od svih ovih aktivnosti s djecom, ne bi bilo ništa.

Nažalost, na srednjim trogodišnjim strukovnim školama je nekakva negativna stigma, a zapravo i naši učenici traže sve što i drugi učenici trebaju: pažnju, razumijevanje, sigurno okruženje, motiviranost za rad. Najvažnije ih je zaposliti i tada nisu ni svjesni da zapravo uče, već im se sve čini kao dobra zabava. Prošle godine tako smo sudjelovali u projektu Turističke zajednice Grada Zagreba pod nazivom Kultura turizma. Obišli smo cijeli grad Zagreb, brojne ustanove, muzeje, čak nam nije sve stalo u film jer smo bili ograničeni vremenom trajanja videa. Tko želi vidjeti kako je to izgledalo na YouTube može pogledati film pod nazivom Zagrebački ficlek (ficlek na njemačkom znači mali dio). Snimali smo i film Budućnost je u mojim rukama koji može poslužiti kao odličan materijal za sat razredne zajednice i u drugim školama. Govori o problemu koji su detektirali učenici i načinu na koji su došli do rješenja. Sve je bila njihova ideja, a ja sam pomogla u pisanju projekta za natječaj za Udruge za mlade na kojem smo dobili potrebna sredstva.

Na snimanju filma Zagrebački ficlek, učenici su obišli brojene lokacije, muzeje i ustanove Grada Zagreba.

Također, mislim da smo jedina strukovna trogodišnja škola, ako ne i jedina škola, koja je sudjelovala u Noći muzeja. Naime, kod nas je zapravo bio Dan muzeja, svojevrsni uvod, imali smo izložbu u našoj školi na kojoj su izlagali svoje radove naši profesori, a procjene su da je izložbu vidjelo oko 600 posjetitelja, mahom učenika i nastavnika iz susjednih škola. I za ovu veljaču se spremamo i želimo i mi svoj doprinos dati kulturnoj sceni Grada Zagreba.

Ovom prilikom, zahvalila bih Gradu Zagrebu, Uredu za obrazovanje, koji je podržao naše dosadašnje ideje, te svim ostalim dugogodišnjim donatorima koji redovito izdvajaju opremu, sredstva za rad, edukacije za djelatnike i učenike, a posebno hvala tvrtkama koje su nam ovoga puta pružili i financijsku potporu za tiskanje kalendara, kojim promoviramo naše učenike, a njihove buduće djelatnike. Sve što smo do sada napravili je rezultat timskog rada jer sama ideja nikad nije dovoljna i baš sam zahvalna što radim posao koji volim.

Kalendar nije na prodaju i dijelimo ga kao novogodišnji dar u ime Škole i Udruge. Kalendar možete vidjeti na ovom linku. Ako želite prelistati novi broj školskih novina, možete to učiniti preko ovog linka.

[Glas profesorice] Trogodišnja strukovna škola koja ruši sve predrasude
Share via
Copy link
Powered by Social Snap