Pretraga

Gotovo je s onim ‘potpišeš me, pliz?’: Profesor uveo revoluciju u praćenje izostanaka studenata

A- A+

Priznajte, sigurno ste i nekoliko puta za vrijeme studiranja odlučili preskočiti neko od predavanja, čak i kod onih profesora koji vode evidenciju dolazaka. Pa onda zamolite kolegu da na prozivci umjesto vas vikne ‘ovdje’ ili vas potpiše. To su, čini se, malo prečesto radili studenti Komunikacijskog sveučilišta Kina pa je njihov profesor osmislio novi način bilježenja dolazaka i izostanaka s nastave – prepoznavanje lica.

Screenshot: BejingNews

Prepoznavanje lica tehnologija je koju smo naviknuli vidjeti u futurističkim filmovima, a kineski profesor Shen Hao njene je pogodnosti odlučio iskoristiti u nastavi i praćenju izostanaka svojih studenata.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci u Hrvatskoj skupili gotovo 17 milijuna sati izostanaka s nastave

Po dolasku na predavanje studenti staju pred ekran koji bilježi njihovu fotografiju, a potom ju uspoređuje s onom iz nastavne baze fakulteta. Čitav sustav vrlo je precizan pa prepoznaje studente čak i ako promijene šminku ili frizuru.

Profesor Shen Hao za BBC je potvrdio da je sustav do sada bio vrlo efektivan u identifikaciji studenata koji preskaču dolazak na nastavu, a osim toga, štedi mu vrijeme koje inače troši na prozivanje.

I dok se studenti slažu kako je sustav koristan profesorima, drugi smatraju da je ovakav način praćenja izostanaka vrlo čudan i nadaju se da ga njihova škola neće implementirati u svoj sustav.

Gotovo je s onim ‘potpišeš me, pliz?’: Profesor uveo revoluciju u praćenje izostanaka studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap