Pretraga

Grad Zagreb opleo po Divjak: Povratak učenika u škole nije obvezan

A- A+

Iz Gradskog ureda za obrazovanja grada Zagreba poručili su kako ministrica Blaženka Divjak nije u pravu kada kaže da svi učenici osnovnih škola od ponedjeljka moraju natrag u klupe. To nije u skladu, tvrde, s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministrica Divjak
Foto: Silvija Vuković

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula kako od ponedjeljka svi učenici osnovnih škola moraju natrag u školske klupe te kako za izostanke vrijede pravila koja vrijede u normalnoj situaciji, prenosi Index.

– Izjave ministrice Divjak iznesene tijekom konferencije za medije, u kojoj je istaknula kako svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama, odnosno da će za one koji ne dođu ‘vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama’, tj. da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana, nisu usuglašene s trenutno važećim Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda, kazao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje

Lovrić je istaknuo i kako se iz vladine odluke da pročitati da se nastava od 1. do 4. razreda osnovne škole provodi mješovitim modelom – dio učenika u školi, a dio preko nastave na daljinu. Isto tako, napomenuo je da su se ravnatelji dužni pridržavati službenih uputa.

U priopćenju ističu kako povratak učenika u škole nije obavezan.

U važećim Preporukama resornog Ministarstva, istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno, mogu ih ostaviti kod kuće, uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi, navode u priopćenju.

Dodatno kritiziraju ministricu Divjak kako je, sukladno trogodišnjoj praksi “i u ovom slučaju učenicima, roditeljiam učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke”. Također su istaknuli kako su zagrebačke škole spremne za redovnu nastavu za sve učenike.

– Međutim, imajući u vidu navedeno, sve dok ne dođe do izmjene navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak, koje nemaju pravnog utemeljenja i u suprotnosti su s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela, stoji u priopćenju koje citira Index.

Grad Zagreb opleo po Divjak: Povratak učenika u škole nije obvezan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap