Pretraga

Hoće li i sljedeće godine sati u školama biti skraćeni? Evo što kažu iz Ministarstva

A- A+

Uoči prošle nastavne godine zbog epidemije su donesene posebne mjere za sprječavanje širenja zaraze u školama. One su uključivale redovitu dezinfekciju prostora, a kako bi se stekli preduvjeti za to u većini škola skraćen je nastavni sat i tako je bilo do kraja prošle nastavne godine. Što je sa sljedećom, pitali smo Ministarstvo.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

Jedno od češćih pitanja koje dobivamo ovih dana ono je hoće li i u idućoj školskoj godini nastavni sat trajati 40 umjesto 45 minuta. Naime, brojni su osnivači škola uoči prošle nastavne godine od Ministarstva zatražili skraćivanje sati kako bi se u školama mogle provesti epidemiološke mjere HZJZ-a.

U većini škola sat je skraćen za pet minuta kako bi se učionice i ostale školske prostorije mogle redovito dezinficirati i provjetriti. I tako je u brojnim školama ostalo do kraja nastavne godine. Kako smo nedavno pisali, na samom koncu prošle nastavne godine sati su bili skraćeni u 265 srednjih škola diljem Hrvatske. A što je sa sljedećom nastavnom godinom?

I u ovom slučaju primjenjuje se članak 51. Zakona o odgoju i obrazovanju. Prema njemu, nastavni sat traje 45 minuta, ali trajanje sata može se mijenjati zbog posebnih okolnosti i to uz prethodnu suglasnost Ministarstva obrazovanja. Dakle, koliko će trajati nastavni sat u sljedećoj godini ovisit će o tome hoće li osnivač vaše škole, što je u većini slučajeva županija ili grad, zatražiti skraćivanje od Ministarstva. Rok za slanje tog zahtjeva nije zakonski određen.

– MZO daje suglasnost na zahtjev osnivača. Za sada nitko to nije zatražio, odgovaraju kratko iz Ministarstva na naš upit.

Hoće li i sljedeće godine sati u školama biti skraćeni? Evo što kažu iz Ministarstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap