Pretraga

Hoće li se za škole mijenjati mjera obveznih COVID potvrda? Evo što kaže Capak o Fuchsovom prijedlogu

A- A+

Svi javni i državni službenici od prošlog tjedna prilikom dolaska na posao obvezni su predočiti COVID potvrdu odnosno negativan test. U nekim školama došlo je do incidenata kada su pojedini zaposlenici odbili predočiti potvrde, a sam ministar Radovan Fuchs prije desetak je dana rekao kako će Stožeru predložiti da oni koji su cijepljeni prvom dozom mogu odmah početi raditi, a ne da čekaju 21 dan za dobivanje COVID potvrde. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je prijedlog došao do Stožera, ali da se o njemu još razgovara i da krajnja odluka još nije donesena.

Screenshot: Facebook

– Ja ću osobno zamoliti Stožer da se razmotri mogućnost da svi koji se cijepe ne moraju čekati 21 dan nakon prve doze već da im se uz određenu potvrdu to verificira kao mogućnost ulaska na radno mjesto jer se imunitet počne stvarati od samog trenutka cijepljenja, rekao je prije desetak dana ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, dodajući da nije siguran da će prijedlog biti prihvaćen te da je intencija da se cijepljeni prvom dozom ne moraju testirati prilikom ulaska u škole, ali da to ne znači da će odmah dobiti COVID potvrdu.

Fuchsov prijedlog došao je do HZJZ-a i Stožera

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), potvrdio je kako je Fuchsov prijedlog stigao u HZJZ i do Stožera.

– Ta inicijativa je došla od strane ministra Fuchsa, odnosno Ministarstva u Hrvatski zavod za javno zdravstvo i na Stožer i mi jesmo o tome razgovarali i naravno da ako bi se takva odluka donijela za obrazovanje, da bi to značilo da se treba donijeti i za sve ostale. Međutim, razvoj imuniteta nakon prve doze cjepiva ide poprilično sporo i sasvim sigurno to ne može biti prvi dan nakon cijepljenja, rekao je Capak na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite RH.

Izdvojeni članak
radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Ministar Fuchs: Nitko nikoga ne prisiljava na cijepljenje, nadam se da će ti ljudi doći pameti

‘Još nismo donijeli definitivnu odluku’

Dodaje, ovo pravilo bilo je odobreno za prelazak granice, no kaže da je ‘granica nešto drugo’.

– Dakle, nakon što pređete granicu, ako se držite epidemioloških mjera, ne idete na velike skupove, ne razgovarate s nekim blisko bez maske i tako dalje, ne znači da ćete prenijeti bolest. U ovom slučaju je to nešto drugo jer je to ulazak u zatvorene kolektive i tu je rizik nešto veći. Ali mi još nismo donijeli definitivnu odluku o tome. Ono što mogu reći je da se o tome razgovara. Epidemiološki ne bi bilo dobro da to bude prvi dan nakon cijepljenja, ali naravno, nakon što obavimo širu raspravu, dogovorit ćemo se i objavit ćemo javno da li je to moguće ili ne, rekao je Capak.

Podsjetimo, od 16. studenog zaposlenici škola su, kao i ostali javni službenici prilikom dolaska na radno mjesto obvezni predočiti COVID potvrde ili negativan test. U neki školama došlo je do incidenata pa je tako u jednoj ravnatelj morao zaposliti zamjene jer veći broj zaposlenika nije želio predočiti COVID potvrde, a jedna je učiteljica i privedena nakon što je odbila predočiti COVID potvrdu te je ometala javni red i mir.


Ispred je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap