Pretraga

Hrvatska je nacija debelih ljudi

A- A+


Izdvojeni članak

Njujorški srednjoškolci su debeli, lijeni drogeraši

Poremećaj suprotan anoreksiji i bulimiji jest gojaznost ili pretilost. Prema nedavnim istraživanjima upravo Hrvati spadaju u naciju debelih ljudi. Kamo god se okrenete, bilo još u vrtiću, u osnovnoj ili pak srednjoj školi, možete vidjeti nemali broj djece koja su uistinu debela, tj. gojazna.

Je li uzrok genetika, loša, nekvalitetna i brza prehrana prepuna masnoćama i mastima , nedostatak tjelesnih aktivnosti ili nešto treće?
Naravno, uzrok može biti i međudjelovanje svega navedenog. Nerijetko su pretile osobe i depresivne te još više jedu što ih opet dovodi u začarani krug.

Što kaže naš mozak?

Težinu određuju živčani putovi u mozgu i probavnom traktu. Prema nekim istraživanjima, genetski faktori regulacije metabolizma masti i hormona imaju ulogu u 70 posto slučajeva uzroka gojaznosti, no nije sve ni u genetici. Prekomjernoj težini, to jest pretilosti doprinosi čitav niz zdravstvenih stanja, premda su ona rijetko njezin primarni uzrok.

Pacijenti s nedovoljno aktivnom štitnom žlijezdom ne dobivaju previše na težini, a i to je uglavnom akumulirana tjelesna tekućina. Cushingova bolest je rijetka, a uzrokovana je visokim razinama steroidnih hormona koji dovode do gojaznosti, mjesečastog oblika lica i gubitka mišićnog tkiva.

Izdvojeni članak

Tinejdžerici pukao film, pa se razodjenula: ‘Debela sam, ali to je moja briga’

Možete biti normalne težine, a da ipak imate viška sala

Pretilost ili gojaznost se dijagnosticira mjerenjem masnog tkiva, a ne samo tjelesne težine. Osoba može u odnosu na normalne standarde biti izvan težinskih granica, ali ako je vrlo mišićava s malo tjelesnoga sala, nije gojazna.

Drugi mogu biti normalne ili premale tjelesne težine, a da ipak imaju previše sala.

Tri su osnovne mjere za dijagnosticiranje gojaznosti: indeks tjelesne mase (BMI od eng. Body Mass Index) kao mjera tjelesne masnoće, obujam struka i rizični faktori oboljenja i stanja vezana uz gojaznost.

Ima li nade za nas?

Pa kakav bih ja to bila psiholog, kad bih rekla da nema.!? Naravno da ima! Potrebna je promjena stila života, prije svega prehrane i uvođenja sportskih aktivnosti. Pritom ne mislim na dijete koje će trajati 2, 3 tjedna dok nećete biti previše iscrpljeni (i pritom ostati gladni!), već takva promjena koja će uključiti kompletnu promjenu jelovnika.

Znači li to da ćete u potpunosti izbaciti masnoće i šećere? Naravno da ne jer bi to značilo da se krećete ka anoreksiji. Promjena prehrambenih navika znači da ćete smanjiti unos masnoća i šećera te povećati tjelesnu aktivnost. Nema više hrane u fast foodu 7 puta tjedno!

Dakle, per aspera ad astra ili pak trnovit je put do zvijezda (u ovom slučaju do ljepšeg izgleda, smanjenja masnih naslaga i punjenja baterija kako biste imali više energije za svakodnevne aktivnosti, a na taj način raste i samopoštovanje o kojem ćemo govoriti idući put!)

Sretno!

Hrvatska je nacija debelih ljudi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap