Pretraga

Hrvatska Vlada za obrazovanje u BiH daje 6,5 milijuna kuna: Poznato što će s novcima

A- A+

Gotovo 6,5 milijuna kuna Vlada je jučer financiranje obrazovnih i znanstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Najviše novca, čak 720.000 kuna odlazi na plaćanje djelatnika Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci.

screenshot: VladaRH/YT

Vlada je na sjednici u četvrtak, na prijedlog Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, podijelila ukupno 21.500.000,00 kuna. Od toga je 6.455.000,00 kuna otišlo na znanost i obrazovanje, dok je ostatak podijeljen između zdravstva, kulture i ostalih područja.

Znanstvene i obrazovne projekte poredali smo od onih koji su dobili najviše prema onima koji su dobili manje iznose.

Najviši iznos dobio je Katolički školski centar u Banjoj Luci za čije je plaćanje djelatnika Opće gimnazije izdvojeno 720 tisuća kuna.

Projekt izgradnje objekta Osnovne škole ‘Žepče’ u Žepču dobio je 600 tisuća kuna. Isto toliko koštat će i završna faza unutarnjeg opremanja u novoj Osnovnoj školi fra Petar Bakula Posušje.

Novu dvoranu dobit će i učenici Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Čitluk, za što je Vlada RH namijenila 470 tisuća kuna.

Obnove dvorana, studentskih domova…

Za 420 tisuća kuna obnovit će se i školska dvorana Osnovne škole fra Miroslava Džaje.

Izrada fasade i zamjena prozora na objektu Osnovne škole Ivana Mažuranića u Tomislavgradu koštat će 300 tisuća kuna, a isti iznos dobit će i Prva osnovna škola Široki Brijeg ‘Otok sreće’ za uređenje parka prilagođenog djeci s posebnim potrebama.

Dogradnja i rekonstrukcija dječjeg vrtića ‘Pčelica’ u Orašju koštat će 280 tisuća kuna, dok će za 250 tisuća kuna biti obnovljena fasada Srednje škole ‘Tin Ujević’ u Glamoču.

Dvjesto tisuća kuna dobiva Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica za projekt Iuvenus Fructus, koji u Odluci Vlade nije obrazložen. No, na internetu smo pronašli kako je cilj projekta doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi te kako ga je pokrenuo Nadbiskupijski centar za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ s poduzećem Zorg-In d.o.o.

Izgradnja školske sportske dvorane u Pologu u Trećoj osnovnoj školi Mostar koštat će isto 200 tisuća kuna, a isti iznos dobiva i  Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Livno za rekonstrukciju potkrovlja.

Novac i za enciklopediju

Treći svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine hrvatski porezni obveznici platit će 180 tisuća kuna, a Akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini dobit će 180 tisuća kuna za istraživanje Prirodni resursi županija s većinskim hrvatskim narodom u FBiH, kao uvjet za razvoj gospodarstva Hrvatska.

Novac su dobile i časne. Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji u Hercegovini za 160 tisuća kuna obnovit će fasadu na Internatu za studentice u Mostaru.

Institut za društveno-politička istraživanja za isti će novac napraviti analizu i razvoj kapaciteta online medija u BiH na hrvatskom jeziku za osnaživanje racionalnog javnog diskursa u produkciji sadržaja o međunacionalnim odnosima i ustavnom ustroju.

Osnim franjevki, novac ide i franjevcima. Obnova Amfiteatra na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu koštat će nas 150 tisuća kuna. Toliko dođe i projekt Unapređenje studentskoga standarda kroz kategoriju studentskoga smještaja Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru.

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Mostar dobiva 140 tisuća kuna za uređenje Studentskog doma za siromašnije studente, Centra za dijalog, pučku kuhinju s dostavom i BookCrossing.

Obnovit će franjevci još jedan dom. Za obnovu Franjevačkog studentskog doma, ujedno i prvog hrvatskog katoličkog studentskog doma u BiH, Humanitarno karitativna organizaciju Kruh sv. Ante franjevačke Provincije Bosne Srebrene dobit će 120 tisuća kuna.

Svakom ponešto

Na projekt uređenja i opremanja interijera Glazbene škole Široki Brijeg odlazi isto 120 tisuća kuna. Isti iznos namijenjen je i za uređenje radionice za praktičnu nastavu u Tehničko-obrtničkoj školi Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepče.

Po 100 tisuća kuna koštat će Multimedijalna školska dvorana Srednje škole ‘Uskoplje’, istraživanje Zločini nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ‘Munje’ te nabava poljoprivredne mehanizacije za potrebe znanstvenog Centra za autohtone pasmine ‘Farma Smiljanić’.

Dovršetak adaptacije i uređenja prostora za predškolsko obrazovanje u Rakitnom Mjesna zajednica Poklečani koštat će 85 tisuća kuna, a 50 tisuća namijenjeno je opremanju učionice tehničke kulture Osnovna škola Antuna Branka Šimića u Mostaru.

PROUČITE ODLUKU:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Hrvatska Vlada za obrazovanje u BiH daje 6,5 milijuna kuna: Poznato što će s novcima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap