Pretraga

Hrvatski srednjoškolci na nastavi će komunicirati s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji

A- A+

Četrdesetak škola iz cijele Europske unije natjecalo se za sudjelovanje u edukativnom projektu ARISS koji učenicima omogućuje direktnu komunikaciju s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Među 14 prihvaćenih škola, nalazi se i jedna hrvatska – Prva srednja informatička škola iz Zagreba. Tako će početkom 2018. zagrebački srednjoškolci uživo uspostaviti vezu i časkati s astronautom, za što su se već počeli pripremati.

Foto: ariss.org

Prva srednja informatička škola iz Zagreba uspjela je ostvariti nadasve zanimljiv projekt s ARISS-om (Amateur Radio on the International Space Station) i Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Izdvojeni članak

Učenici Ruđera šalju svoj glas u svemir

U sklopu tog projekta učenici Prve srednje informatičke škole imat će jedinstvenu priliku razgovarati uživo s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Tu mogućnost imat će dvadeset učenika škole, a selekcija će se provoditi prema izboru pitanja. Učenici su već počeli raditi na pripremi pitanja, sudjeluju u virtualnim radionicama te izrađuju promotivne multimedijske materijale.

Za sudjelovanje u projektu natjecalo se 39 škola iz cijele EU, a prihvaćeno ih je 14 među kojima i Prva srednja informatička škola. Izravan kontakt s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji predviđen je početkom 2018., a projekt je edukativne naravi s ciljem potpore razvoju STEM znanosti i STEM obrazovanja.

Nekoliko naših poznatih znanstvenika podrškom je pozdravilo projekt, a među njima je i hrvatski astrofizičar Ivica Puljak, najpoznatiji po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

Hrvatski srednjoškolci na nastavi će komunicirati s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap