Pretraga

HZJZ ima novu uputu za škole: Evo koju hranu nikako ne preporučuju za učenike i srednjoškolce

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je dokument vezan za prehranu i automate s hranom u osnovnim i srednjim školama. Tamo gdje ima aparata, strogo preporučuju da se izbaci hrana s dodanim šećerom, slatkiši te gazirana i negazirana slatka pića, a zamijeni se zdravijim alternativama.

hrana škola

Ilustracija: Unsplash; Cristiano Pinto

– Prekomjerna tjelesna masa predstavlja jedan od glavnih javnozdravstvenih problema za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Shodno tome, bitno je uvrstiti pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost kao jednu od najvažnijih navika koje se stječu od djetinjstva, a na koje možemo utjecati edukacijom, kako doma tako i u obrazovnim ustanovama. Edukacija djece i mladeži kako se pravilno hraniti, koje namirnice konzumirati i u kojoj količini je ključno za zdravlje pojedinca u budućnosti, riječi su to kojima započinju nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prehranu u školama.

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Za normalan rast i razvoj djece i mladeži nužna je pravilna, raznovrsna i uravnotežena prehrana. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevno bi svaka osoba trebalo konzumirati pet ili više porcija voća i povrća (minimalno 400 grama), cjelovite žitarice i njihove proizvode, nemasno meso i ribu. Mnoga  znanstvena istraživanja pokazuju kako se s porastom dobi pogoršavaju prehrambene navike kod mladih, pada učestalost konzumacije voća i povrća, a povećava se konzumiranje zaslađenih napitaka, slatkiša i hrane koja obiluje mastima.

‘Ne nuditi brzu hranu i gazirana pića’

Što se tiče domaćih propisa, Zakon o odgoju i obrazovanju u školama zabranjuje promidžbu i prodaju proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja u osnovnom i srednjem školstvu. Konkretno, za osnovnu školu Ministarstvo zdravstva izdaje smjernice da se izbjegavaju slatkiši i druge slastice, odnosno šire – proizvodi s dodanim šećerom – a umjesto se njih preporuča više svježeg voća. Osim toga, preporuka je izbjegavati slatka pića, bilo gazirana ili negazirana, a preferira se cijeđeni sok te biljni i voćni čajevi bez šećera.

Državni pedagoški standard za osnovne škole u dijelu vezanom za prehranu učenika jasno ističe da se s ciljem očuvanja zdravlja đaka u školi ‘ne mogu nuditi brza hrana i gazirana pića’. Zbog toga, ističe se u dokumentu HZJZ-a, u osnovnim je školama uglavnom organizirana prehrana pa automata u većini slučajeva ni nema. U onim školama gdje nema prehrane postoje aparati s hranom, no ugovori dozvolu za postavljanje takvih aparata donosi ravnatelj škole koji mora utjecati na to kakav će biti sadržaj aparata, kažu iz HZJZ-a, što se također regulira ugovorom.

Srednje škole imaju aparate za hranu

U srednjim školama je drugačija situacija. Budući da u njima još nije cjelovito riješeno pitanje prehrane učenika, postavljanje prodajnih aparata je dopušteno. Tu, kao i u osnovnim školama bez prehrane, dozvolu za postavljanje aparata donosi ravnatelj škole, pa je on opet taj koji utječe na sadržaj hrane koja će se prodavati u tim aparatima. Ravnatelji, stoji u preporuci HZJZ-a, ne bi trebali dopustiti prodaju nečeg štetnog za zdravlje učenika u prostorima škola.

– Općenito se ne preporučuju automati s grickalicama, slatkišima i slatkim pićima u školama jer će učenici posegnuti za hranom iz automata ako školska užina s visokovrijednom hranom nije na raspolaganju ili im nije ukusna i primamljiva. Zbog toga je dostupnost ukusne visokovrijedne hrane upravo u školi iznimno važna za usvajanje pravilnih prehrambenih navika i prehrane kod učenika. Za zdraviju budućnost mladih, potrebno je iznova naglašavati važnost pravilne prehrane i tjelovježbe, te ulagati truda i vremena na usvajanje istih, navode iz HZJZ-a.

Liječnici preporučuju što jesti, a što ne

U nastavku u dvije tablice preporučuju što da, a što ne nuditi u aparatima s hranom.  Tamo gdje postoje prodajni automati s hranom i pićima, potrebno je u njima ponuditi prehrambene proizvode koji su navedeni u Tablici 1: Prijedlog preporučljivih prehrambenih proizvoda za prodaju u prodajnim automatima škola te izbjeći proizvode naveden u Tablici 2: Prijedlog prehrambenih proizvoda koji se NE preporučuju za prodaju u prodajnim automatima škola.

– U prodajnim automatima se mogu uključiti lako prepoznatljivi, zdravstveno ispravni proizvodi analizirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su dobili oznaku Jamstveni žig ‘Živjeti zdravo’ što olakšava izbor nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane. Kroz ponudu proizvoda sa smanjenom količinom soli, šećera, masti i zasićenih masnih kiselina te primjerenim sadržajem bjelančevina i većom količinom vlakana omogućen je lako dostupan zdraviji izbor i nutritivno bogatija hrana u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravih stilova života učenika, navode iz HZJZ-a.

Važno je naglasiti, dodaju, da sva hrana i pića koja su dostupna u školi i koja su na raspolaganju djeci i mladima, bilo to u vanjskom ili unutarnjem prostoru škole, primjerice u školskim kantinama, također trebaju slijediti upute dane u ovoj preporuci. Dodatno, energetska pića ne smiju biti dostupna u prodajnim automatima.

Tablica 1

Tablica 2

hrana škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap