Pretraga

I školski kuhari u štrajku: ‘Mogu otići kod privatnika, ali želim normalan balans između posla i obitelji’

Školski kuhari u štrajku traže izjednačenje koeficijenata s drugim javnim službama. Igor Nikolić, kuhar u Osnovnoj školi Krune Krstića u Zadru kaže nam da ga posao ispunjava, ali nije zadovoljan nejednakim položajem u usporedbi s drugim kolegama na drugim radnim mjestima. Tim više jer vodi kuhinju, bavi se papirologijom i narudžbama. Iako on i njegovi kolege neće raditi u znak prosvjeda, petstotinjak djece u njihovoj školi ipak neće ostati bez obroka.

Školski Kuhar Igor Nikolić, odazvat će se sutrašnjem štrajku škola u Dalmaciji | Foto: privatna arhiva/Martina Gelenčir, srednja.hr

Nastavnicima i njihovim sindikatima nije do šale pa će tako na prvi april škole u Dalmaciji biti pod štrajkom. Kako smo već pisali u ponedjeljak nove runde cirkularnih štrajkova u travnju organiziraju Sindikat Preporod, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji su objasnili da je u ovoj regiji bio najveći odaziv na štrajk jednodnevni štrajk 19. ožujka.

Vodi kuhinju, rješava papirologiju za 900 eura: ‘Hranu će djeci podijeliti vanjski suradnici’

No, uz nastavnike, štrajkat će i nenastavno osoblje. Tako se boljim materijalnim uvjetima nada kuhar Igor Nikolić koji od 2015. godine do danas priprema obroke za učenike Osnovnoj školi Krune Krstića u Zadru. Opisujući svoju struku kaže nam, ‘svi smo mi kuhari i smatra nepoštenim da je njegov koeficijent, kao zaposlenika u školi, 1.30, dok njegovi kolege u drugim javnim službama imaju 1.43. Primjerice, ako kuhaju u bolničkim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi ili u smještajnim kapacitetima javnih poput hotela i restoranu u ustanovama zaštite prirode.

– Ne bunim se, a mislim ni moje ostale kolege, da oni imaju veće plaće. Ipak oni rade vikende, blagdane, neki rade i smjenski rad pa neka i dobiju više. Ali, u startu nismo svi isti što nije u redu, svi smo kuhari po struci i taj start bi trebao biti isti. Konkretno, ja vodim kuhinju u školi, rješavam papirologiju i sve ostalo i uz to još i kuham. A imam istu plaću kao moji kolege moje jer nema tog koeficijenta u obrazovanju, ali ima u parku prirode, objašnjava nam nepravdu koeficijenata kuhar Nikolić, inače član Sindikata Preporod.

Narudžbe razgovori s dobavljačima, reagiranje kada nešto ne stigne što je trebalo doći pa se mora prilagoditi jelovnik. Sa svim tim izazovima je upoznat naš sugovornik. Za školskog kuhara, kaže nam, osnovna plaća iznosi oko 900 eura uz neki postotak po stažu. No, unatoč svemu, ne prijeđe se iznos od tisuću eura. Stoga Nikolić i njegovi kolege planiraju sutra obustavom rada iskazati svoje nezadovoljstvo. No, zanimljivo, dok smo prošlog tjedna doznali da su spremačice ‘štrajkale deklarativno‘ i ipak radile svoj posao, kuhari će štrajkati u pravom smislu te riječi. Ipak, djeca će biti zbrinuta.

– Cijela će kuhinja štrajkati, nećemo ništa raditi. Doći će ljudi sa strane, vanjski suradnici koji će u školama podijeliti kuhane obroke djeci, jer naravno, ona moraju biti zbrinuta, pojasnio nam je Nikolić program za utorak.

Izdvojeni članak

Neke spremačice štrajkaju, no druge ne opraštaju 2019. godinu: ‘Samo smo im paravan’

Kuhani obroci za sve dobi: Prvašići ne jedu isto što i osmaši

Već je poznato da nisu sve školske kuhinje u istom položaju. No, našem sugovorniku je drago da u zadarskom OŠ Krunu Krstića svojim štićenicima, učenicima i profesorima mogu kuhati tople obroke. Nikolić nam priča da od ove godine u ovoj školi kuhaju u jednoj smjeni te hrane 535 učenika. kako iz njihove matične škole, tako i u Područnoj školi Ploče gdje isto šalju obroke učenicima.

U Nikolićevoj kuhinji radi pet kuhara. Njih dvoje dođu u sedam ujutro, a troje u osam sati pa dio njih radi do 15, a dio do 16 poslijepodne. Oni koji dođu sat vremena kasnije, naprave i pripremu za idući dan. Posao nije lagan i različiti učenici trebaju dobiti različitu hranu.

– Radimo kuhane marende, to može biti varivo ili paštašuta. Kreće se u pripremu mesa, povrća, dinstamo, radimo umake, šaljemo hranu u područnu školu. Za učenike prvog i drugog razreda je prerano da jedu takvu vrstu kuhane hrane u 8:45 sati ujutro. Njima skuhamo mliječni obrok koji može biti griz, palenta ili puding. Uvijek imamo četiri ili pet vrsta namaza, pet vrsta kruha, dvije vrste jogurta, pet vrsta voća koje djeca mogu uzeti sa stola. Nakon prvih i drugih razreda gdje ima osamdesetak učenika nam dođu treći i četvrti, njih ima oko šezdeset do sedamdeset. onda dođu peti i šesti razredi sa 150 učenika i na kraju sedmi i osmi razredu s isto toliko. Realno, mi ne stajemo u pravilu do 10:40 sati i onda automatski dio kolega radi već ručak za produženi boravak. Tu budu i profesori koji jedu pa do podne, podne i pol moramo poslužiti još 130 kuhanih obroka, opisao nam je Nikolić svoju radnu rutinu.

Izdvojeni članak
Štrajk

Pogledajte gdje se sve štrajka u utorak: ‘Očekujemo bolji odaziv nego u prvom štrajku’

Rad s djecom ispunjava, radno vrijeme je dobro, ali plaća je nepravedna: ‘Bojim se da će dosta kadra probati otići’

Otkako je prije skoro 10 godina došao raditi u ovu školu, Nikolić nam priča da se situacija u kuhinji preokrenula za ‘180 stupnjeva’. Drago mu je, kaže nam, da škola surađuje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i da već pet godina aktivno rade na tome da djeci pruže zdrave obroke. Svoj posao voli te ga ispunjava.

– Lijepo je kad vas roditelji zovu i šalju mailove da su djeca sretna i zadovoljna hranom kojom im priuštimo, kako se s njima odnosimo i pričano. Traže nas i savjete kako da djeca nešto pojedu jer kažu ‘kod vas žele kod mene neće. Ispunjen ti je dan jer znaš da si otišao doma nakon što je 500 učenika zadovoljno, opisao nam je Nikolić na koji ga način ispunjava njegov posao.

Ipak, podsjeća da želi da se izjednače koeficijenti i da svi imaju jednaki početak. U drugim javnim službama s većim koeficijentima, kaže nam, teško je upasti. Iako nam ističe život školskog kuhara lagodniji nego kuhara na nekim drugim pozicijama, nije siguran koliko će trenutačna situacija zadržati ovaj kadar u školama.

– Mogu otići raditi kod privatnika, ali želim normalan balans između posla i obitelji. U školi to možete jer imate normalno radno vrijeme, pet dana u tjednu, niste na poslu do ponoći ili jedan do dva ujutro. Ali, bojim se da će dosta kadra otići probati se zaposliti bilo gdje. Vratiti se u privatan sektor ili potražiti posao van struke ako se stvari ne poprave, zaključio je kuhar i voditelj kuhinje u OŠ Krune Krstića u Zadru.