Pretraga

Iako je slijep, kod ovog profesora nema varanja na ispitima

A- A+

vecernji.hr

Izdvojeni članak

Poslušajte kako slijepi 15-godišnji genijalac svira klavir

Sat povijesti u osnovnoj školi u Dugavama ni po čemu se ne razlikuje od nastave povijesti u drugim školama. Jedino što ga ovdje već 17 godina vodi profesor koji je slijep. On zbog toga ima uigran mehanizam pri predavanju i ispitivanju učenika, a kako ga njegovi učenici poštuju i ne zloupotrebljavaju njegovu ‘invalidnost’, ovaj sistem iz generacije u generaciju odlično funkcionira.

U osnovnoj školi u Dugavama već 17 godina povijest predaje profesor Željko Brdal. Cijelo to vrijeme ovaj profesor je slijep, no bijeli štap mu nije potreban, jer učenici od početka znaju kako moraju skloniti školske torbe ispod stolica kad prolazi. Varanja na nastavi nema, jer svakom učeniku se promijeni glas kad čita iz knjige, a profesor ga odmah ‘prokuži’.

Vodi šah u školi, a napisao i povijesni udžbenik

Profesor Brdal već godinama vodio Mikronis kup natjecanje u šahu, a napisao je i udžbenik iz povijesti za 6. razred osnovne škole. U slobodno vrijeme se uz pomoć bavi i planinarenjem, što mu jako dobro ide, jer ne vidi visine i provalije pa se ne boji.

Prijevare nemoguće, a pismeni ispit nadgleda još jedan profesor

Posebnost profesora Brdala je što zna ime svakome od 292 učenika u 12 razreda kojima predaje. On je na prvom danu nastave u svojoj učionici rasporedio učenike na mjesta, te oni ostaju tako sjediti dok ne završe osnovnu školu.
Prilikom rasprave na satu, svaki učenik kad digne ruku vikne svoje ime ili nadimak, pa ga profesor prozove.

Takav sistem funkcionira već godinama, jer ga se svi učenici pridržavaju. Osim toga, postoje i pismeni i usmeni ispiti. Kad profesor ispituje, posjedne učenika u prvu klupu do katedre, takozvanu ‘električnu klupu’. Svaka prijevara tijekom ispitivanja je nemoguća.

– Točno znam ako mi učenik prilikom odgovaranja čita iz knjige ili bilježnice. Ton glasa im se uvijek promijeni. Nema varanja ni sa zadaćama, jednostavno smo izgradili takav odnos, objasnio je ovaj profesor za vecernji.hr.

Učenike na pismenim ispitima pazi još jedan profesor, stoga je prepisivanje onemogućeno.

Nesvjesno ih naučio kako prići slijepima

Sve aktivnosti koje se održavaju na satu omogućene su i ovom slijepom profesoru. Tako je za upisivanje satova zadužio ‘učenice tajnice’ koje ocjene svojih kolega upisuju u ‘lažni imenik’, a onda se administrativni zapisi kasnije vrše u zbornici.

Kako ne postoji način da ga prevare, odnos učenika s profesorom Brdalom funkcionira kao i svaki drugi. Prema njemu učenici gaje i više poštovanja, a naučio ih je da su slijepi ljudi sasvim jednaki kao i svi ostali.
– Poznavajući njega više na slijepe ne gledamo kao na nešto čudno. Sad uostalom točno znamo kako im treba prići, ispričali su njegovi učenici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap