Pretraga

Inspekcija zabranila dežurstva učenika na ulazu u školu: Anonimac prijavio da se djecu izrabljuje

A- A+

Temeljem prijave anonimca prosvjetnoj inspekciji u OŠ Nedelišće u Međimurskoj županiji zabranjena su dežurstva učenika na ulazu u školu. Prijavitelj je školu optužio da djecu izrabljuje gotovo kao robove, da su izložena teškom fizičkom radu u kuhinji, a kad dežuraju na porti kod ulaznih vrata, izloženi su opasnostima.

Foto: Ava Dickson, Unsplash

Kako piše Večernji list, po nalogu inspekcije OŠ Nedelišće ukinula je dežurstva učenika na ulazu u škole. Očekujući da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji, što je također bio jedan od angažmana učenika u ovoj školi, OŠ Nedelišće i tu je praksu ukinula.

Dežurstva i angažman u kuhinji u pedagoške svrhe

Izdvojeni članak

Za sve koji se ne stignu najesti k’o čovjek: Evo kako produljiti trajanje velikog odmora u svojoj školi

Sam ravnatelj škole kaže da je dežurstvo učenika, kojeg su ipak ukinule brojne osnovne, ali i dalje ima većina srednjih škola, imalo svoju pedagošku svrhu. Između ostaloga, prilikom dolaska stranke uče ophoditi se i pravilno komunicirati, smatra ravnatelj, a lekcije su to koje su nekada davno đaci dobivali na predmetu Domaćinstvo ukinutom početkom devedesetih.

– Kad netko podnese pritužbu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja inspekcijskim nadzorom to onda zabrani (dežurstva učenika na ulazu, op.a.). Poziva se pritom na dva članka, jedan govori o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi, pa se iz toga može izvlačiti zaključak da, ako je dežuran na hodniku, nema ga na nastavi. Druga je odredba iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje. Iz toga se opet posredno može izvući zaključak da, ako se dijete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako netko nasrne na njega. I jedna i druga odredba imaju utemeljenje u zakonu i pravilniku, no obje su načelnog karaktera. U praksi, Ministarstvo neće svojom odlukom ili uredbom to zabraniti jer znaju da će time školama izazvati niz problema. Osim ako ne stigne prijava…, rekao je ravnatelj Ivica Paić za Večernji list.

Do sada su imali dva velika odmora kako se 220 učenika ne bi ‘gužvalo’ u blagovaonici tijekom ručka, ali ni to sada više neće biti moguće organizirati. Između odmora dežurni su učenici kuharu dosad pomagali pokupiti tanjure, da bi do idućeg odmora sve bilo spremno za drugu skupinu djece. Učenici nisu imali dodir s hranom.

Ured pravobraniteljice za djecu: Dežuranje je suprotno najboljim interesima djece

Izdvojeni članak

Cigla i Dodo: Šareni svijet velikog odmora

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu poručuju kako oblik dežurstva u kojemu učenici ‘sami stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatraju neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece.’

– Na taj način djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za ‘čuvanje’ škole, što mora biti na odraslima. Osim ugrožene sigurnosti djece, vrijeme provedeno u dežuranju najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu, poručuju iz Ureda pravobraniteljice i preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenosi Večernji list uz dodatak da o ispomoći u blagovaonici u Uredu nemaju dovoljno informacija, pa će se o tome očitovati naknadno.

Inspekcija zabranila dežurstva učenika na ulazu u školu: Anonimac prijavio da se djecu izrabljuje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap