Pretraga

Intervju Toni Milun: Od prve snimke mobitelom do populariziranja matematike

A- A+

Matematika je trn u oku mnogim učenicima. Ne zanima ih, teška im je i ne shvaćaju zašto im treba. Približiti taj omraženi predmet nije lako. No u tom svakodnevno uspjeva profesor Toni Milun, koji je dosad snimio oko 800 videa kojima na maloj ploči objašnjava matematiku kroz život. Učenici ispravljaju ocjene, a počeli su i voljeti matematiku.

Sve je počelo prilično bezazleno. Splitski profesor koji inače predaje matematiku na Sveučilišnom odjelu za stručne studije oduševio je svog studenta Nikolu Mujdžića svojim načinom predavanja.

Izdvojeni članak

Matematika maturante izmučila do suza

– Rekao mi je da bi me mogao snimiti i staviti online par lekcija, priča nam profesor Milun. Dodaje kako je imao veliku tremu i nije znao treba li gledati u tadašnju kameru na mobitelu s kojom je sniman ili negdje drugdje.
No, Toniju Milunu je snimanje lekcija počelo biti zabavno, jer je shvatio da je veliki izazov približiti matematiku na nekonvencionalan način svima koji imaju poteškoća sa shvaćanjem.

Projekt zauvijek svima besplatan

Nakon godinu dana skupio je preko 4 tisuće ‘lajkova’ na facebooku, snimio oko 800 videa, a svaki dan dobije barem nekoliko zahvala od učenika i studenata.
– Jedan učenik je imao dva puta popravni iz matematike, a uz gledanje mojih lekcija uspio je dobiti pet. Nema boljeg osjećaja nego kad znaš da radiš nešto društveno korisno, kazao je Milun.

Zato napominje da će projekt ‘Where maths is fun’ ostati besplatan, te da nema šanse da ikome naplaćuje svoje instrukcije. Sponzori postoje, dodjelili su mu kameru i potrebnu opremu, tako da sada snima u HD kvaliteti.

Uz pohvale, dobivao je kritike na sam način rada i to od kolega. Nekima se nije sviđalo što profesor ne koristi stručne matematičke termine. – To je moj izbor, pa ne obraćam se studentima PMF-a nego prosječnom učeniku ili studentu koji želi to zaista shvatiti, objašnjava sugovornik.

Izdvojeni članak

Svaki drugi ima dva iz matematike

Matematičarima je teško biti simpa na satu

Ističe da je najveći problem u podučavanju matematike to što se ne uspoređuje previše sa svakodnevnim životom. – Nitko nije profesore na faksu učio kako da objasne učenicima ‘što će im to trebati u životu’, kazao nam je Milun.

Matematika može postati zabavna za podučavanje, kad profesor uspije pokazati učenicima da mu je stalo da njegov učenik to zaista nauči, a ne da samo odrađuje satove.
No nije lako biti simpatičan i drag u podučavanju matematike. – U matematici je sve točno i precizno, ako je zarez na krivom mjestu onda ne valja. Htjeli ili ne, profesori zbog točnosti i preciznosti moraju biti stroži, smatra Milun.

Prepoznao ga i Jovanović

U budućnosti će vjerojatno svoj stan zamijeniti Carnetovim centrom koji mu nude prostor za snimanje. Osim toga, sutra se sprema na sastanak s ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem.

Dodaje kako je šokiran što je u zadnjih par dana nastala tolika medijska eksponiranost projekta, a on to već godinu dana radi. Svejedno, drago mu je i nada se da će što više učenika i studenata riješiti svoje matematičke probleme iz topline svog doma uz ove online instrukcije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap