Pretraga

Istraživanje pokazalo zašto spavati napušen nije dobro za vas

A- A+

Neke su stvari neraskidivo povezane sa studentskim životom. Među njima su sigurno neispavanost i tulumi. Studentski su rasporedi često čudni i razbacani. Nekada se ustajem prije zore, nekada spavamo do duboko poslije podne. Kada dođu ispiti, teško se naviknuti na ritam koji će nam pružiti optimalnu razinu odmora. Pogotovo ako su isti ti rasporedi začinjeni tulumima i svim porocima koji ih prate. 

Flickr; Adrian Sampson

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

Studentska populacija je neispavana. Ovo nije proizvoljna ocjena. Mnoga istraživanja ju potvrđuju. Primjerice, istraživanje provedeno na studentima Sveučilišta Alabama pokazalo je kako čak 60% svih studenata pati od manjka sna, piše Huffington Post. Slične navike imaju i naši studenti.

Čini se kako nam studentski život dopušta tek da izaberemo dvije stvari između društvenog života, dobrih ocjena i dovoljno sna. Rastegnuti smo između predavanja, seminara, prijatelja, tuluma, hobija i svega što bi jedan normalan studentski život trebao sadržavati, tako da ‘obvezu’ spavanja često nadoknađujemo vikendom, kada pak liježemo ‘pod utjecajem’. 

No, nije svaki san isti. Mnoge stvari utječu na to koliko ćemo se dobro odmoriti, a alkohol i  marihuana, s kojima mnogi od nas liježu u krevet, sigurno ne utječu dobro.

Izdvojeni članak

Evo koji je najbolji položaj za spavanje

Alkohol i san

Piva ili dvije poslije nogometa navečer sigurno će nas uspavati, ali to ne znači da će nam pomoći da se naspavamo. Alkohol sprječava mozak da uđe u REM fazu sna. Ova, najdublja faza sna, vrlo je važna za odmor i oporavak mozga. Alkohol će vas duže držati u sedatiranom stanju, plićem i manje učinkovitom snu.

Dijevoke su ovdje posebno pogođene, s obzirom da njihove jetre brže obrađuju alkohol, tako da su im ovakve nemirne noći vjerojatnije i snažnije izražene nego kod muškaraca.

Osim, što ćete manje sanjati u REM fazi, ako pijete prije spavanja, a već patite od nekog poremećaja spavanja, alkohol će vam sigurno odmoći. Primjerice, ako patite od jednog od brojnih poremećaja spavanja i dišnih puteva, poput apneje, alkohol bi svakako trebali izbjegavati. Alkohol opušta mišiće oko dišnih puteva, zbog čega ljudi koji pate od ovog poremećaja češće prestaju spavati za vrijeme sna. 

Oni kojima je teško zaspati i koji već uzimaju pripravke i lijekove za spavanje, često dolaze u napast da si pripomognu alkoholom. Tako si čine medvjeđu uslugu. Kombinacija alkohola i sedativa iznimno je opasna, vodi do nesreća, tjeskobe, depresije, umanjenih sposobnosti nakon buđenja, a u ekstremnim slučajevima i smrti.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Spavanje u javnom prijevozu

Marihuana i san

Marihuana također utječe na REM fazu sna. Iako nas možda uspava, mozak pod utjecajem marihuane kraće ostaje u REM fazi, tako da oni koji puše marihuanu prije spavanja manje i rjeđe sanjaju. 

Također, redoviti pušači imaju problema sa spavanjem kada se pokušaju odviknuti od pušenja. Nesanica i čudni snovi su među najčešćim prijavljivanim simptomima kod povlačenja s marihuane.

Marihuana i alkohol, naravno, nisu jedine supstance (i navike) koje loše utječu na san. Studenti koji se žele dobro i kvalitetno naspavati mogli bi se i češće prošetati, piti manje kave (nikako poslije šest) i paziti što i kada jedu. 

Ipak, mogli bi, s vremena na vrijeme, uzeti pauzu od tuluma i dobro se odmoriti.

Istraživanje pokazalo zašto spavati napušen nije dobro za vas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap