Pretraga

Istraživanje sindikata otkrilo zabrinjavajuće podatke: Čak 47% učitelja doživjelo neki oblik zlostavljačkog ponašanja

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja predstavio je rezultate istraživanja o kvaliteti radnih odnosa i kvaliteti sustava osnovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Istraživanje je otkrilo mnoge porazne činjenice poput one da je 47% učitelja doživjelo neki oblik zlostavljačkog ponašanja, no više od 70% ih nikad nije prijavilo mobing.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Bitno je da stav prema nama promjene oni koji će s nama sjesti za stol, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Završio sastanak sindikata i Vlade: Nema dogovora, štrajka se i sutra

Naglasila je kako Vlada mora shvatiti kolika je važnost učitelja, nastavnika, domara, spremačica, kuharica, tajnica, računovođa i ostalih zaposlenika škola.

Sindikat hrvatskih učitelja predstavio je rezultate istraživanja o kvaliteti radnih odnosa i kvaliteti sustava osnovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. U dosad najvećem takvom istraživanju, koje je SHU napravio u suradnji s Institutom Ivo Pilar i uz potporu Europskog socijalnog fonda, sudjelovalo je 6,5 tisuća djelatnika osnovnih škola.

‘Radimo više no što bismo trebali’

Prema istraživanju, 85% ih radi u jednoj školi, a 96% ima ugovor o stalnom radnom vremenu.

No, iako ovi podaci pokazuju da se radi o sigurnoj profesiji, ostatak govori drugačije.

Svaki drugi učitelj radi u dvije smjene, a 2% ih radi čak u tri.

Učitelji su ispitivačima rekli kako rade četiri sata tjedno više nego što bi trebali, a 21% ih još dodatno radi na drugom poslu jer im primanja nisu dovoljna.

– Ljudi s tom plaćom ne mogu pristojno živjeti, konstatirala je jedna od autorica istraživanja. Radi se o dosad najvećem takvom istraživanju dosad napravljenom.

U prosjeku stariji od 40 godina

Istraživanje je isprofiliralo i prosječne zaposlenike škola.

Tako prosječna učiteljica razredne nastave ima 45,2 godine i 21 godinu radnog straža, dok  je prosječna učiteljica predmetne nastave žena s 42 godine s 18 godina staža.

Izdvojeni članak

Analizirali smo podatke MZO-a o odazivu na štrajk: U posljednja dva tjedna potpora ne slabi

Čak je i 40% ravnatelja izjavilo kako sa svojim plaćama ima poteškoća prilikom namirivanja svih financijskih obveza.

Sustav predstavničkih tijela također ne funkcionira. Zaposlenici u sustavu dali su mu ocijene manje od 3,3 u različitim kategorijama. Smatraju, između ostalog, da bi u školskim odborima trebalo sjediti više nastavnika.

Učitelji su nezadovoljni i suradnjom s osnivačima škola. Ističu da gradovi i županije ne posvećuju dovoljno pažnje komunikaciji sa školama.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u prepunoj dvorani Školske knjige u Zagrebu | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Jasno je: Učitelji ne žele anonimne prijave

Istraživanje je otkrilo i druge probleme hrvatskog školstva. Preko 85% učitelja, 75% stručnih suradnika i 73% ostalih zaposlenika izjasnilo se kako želi ukidanje anonimnih prijava. Podsjetimo, u rujnu ove godine su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja predani potpisi 8.123 nastavnika koji su tražili upravo to.

Izdvojeni članak

Nakon jučerašnjeg prosvjeda je jasno, ponuda Vlade trebala bi uključivati i ukidanje Loomena i anonimnih prijava

Možda najgori podatak govori da je 47% učitelja doživjelo neki oblik zlostavljačkog ponašanja, no više od 70% ih nikad nije prijavilo mobing.

Istaknuli su da gotovo i ne postoji dan da su došli doma i posvetili se samo svojim privatnim interesima, nego su konstantno posvećeni rješavanju zaostataka s posla.

Sagorijevaju na radnom mjestu od količine stresa koji doživljavaju. Spremni na prekovremeni rad koji nitko ne plaća. Svaki četvrti povremeno radi i vikendom, što im nije dodatno plaćeno.

Rade i kad su bolesni

Čak 80% učitelja i 63% pomoćnog osoblja radi i kada su bolesni, jer si, pokazuje istraživanje, ne mogu priuštiti dane na bolovanju, budući da su tada manje plaćeni.

Izdvojeni članak
sanja šprem

Evo zašto se podaci o prosječnoj plaći Ministarstva i Državnog zavoda za statistiku razlikuju

Podaci o plaćama posebna su priča i djelomično se razlikuju se od podataka o prosječnim i medijalnim plaćama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najveći broj učitelja i stručnih suradnika, prema istraživanju, ima plaću od 5.000 do 7.000 kuna, ravnatelji dobivaju od 7.000 do 11.000 kuna, administrativno-tehničko osoblje zarađuje od 4.000 do 6.000 kuna, a pomoćno osoblje između 2.000 i 4.000 kuna.

– Vrlo je zanimljivo da je ovakvo istraživanje trebao napraviti sindikat, jer se država nije sjetila da propita probleme nastavnika, zaključila je na predstavljanju rezultata Sanja Šprem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap