Pretraga

Iz Školske knjige promptno reagirali nakon što smo ih upozorili da imaju grešku u rješenjima zadataka iz matematike

A- A+

Poznato je da se nula može dijeliti, ali se ne može neki broj dijeliti s nulom. U radnoj bilježnici iz Matematike za drugi razred, čiji je izdavač Školska knjiga, u službenim rješenjima pisalo je da nije ispravno dijeliti nulu pa su kao krivo postavljen zadatak prekrižili 0:4. Nakon našeg upozorenja, promptno su reagirali, provjerili o čemu se radi te ispravili rješenja s napomenom da djeca u udžbeniku pravilno uče 0 u dijeljenju.

Foto: Gayatri Malhotra; Unsplash

Jedan zabrinuti čitatelj javio nam se sa Screenshotom rješenja zadataka iz Matematike za drugi razred izdavača Školske knjige. Zadatak od učenika traži da prekriži zadatak koji nije ispravno zapisan, a da ostale riješi. Radi se o gradivu dijeljenja brojeva 1 i 0, a u rješenjima zadataka stoji da je 4:0 točno postavljen zadatak te da je njegovo rješenje 0. Isto tako, 0:4 je prekriženo te piše da “nije ispravno dijeliti nulu s nekim brojem”.

Međutim, takva rješenja su netočna jer se nula može dijeliti i njezin rezultat je 0, no s nulom se ne može dijeliti te je zapravo 4:0 pogrešno postavljen zadatak.

Poslali smo upit Školskoj knjizi i oni su nam nakon samo nekoliko sati odgovorili. Zahvalili su nam što smo im ukazali na pogrešku te su je ispravili, a poslali su nam i fotografiju koja pokazuje da iz udžbenika djeca pravilno uče dijeljenje nule i s nulom.

– Bilo nam je potrebno određeno vrijeme da lociramo zadatak. Navedeni zadatak nalazi  se u radnoj bilježnici na str. 106. Greška se dogodila prilikom unosa rješenja iz rukopisa  u prijelom i bit će ispravljena. Učenicima je u udžbeniku prikazan pravilan način dijeljenja te je i zadatak u radnoj bilježnici točan, odgovorili su nam.

– Rješenja radne bilježnice nisu namijenjena učenicima i nisu im dostupna. Rješenja se nalaze na Školskom portalu na polici za preuzimanje materijala. Taj dio portala je zaključan i namijenjen učiteljima samo uz registraciju, objasnili su nam dodatno.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap