Pretraga

Izračunato koliko će koštati digitalizacija škola

A- A+

Nakon što se ovih dana hrvatskim medijima proširila vijest o inovativnoj učiteljici iz Tučepa koja je svoju učionicu tehnološki unaprijedila, prenosimo koliko zaista košta informatičko opremanje učionica.

Foto:srednja.hr

Prije nego što je učiteljica Marlena Bogdanović uz pomoć roditelja uspjela digitalizirati svoj razred s tabletima koji koštaju 700 kuna šokirala se informacijom koju je dobila iz CARneta kako jedan takav tablet iznosi 4.500 kuna. Ukupnu cijenu nešto manju od 200 tisuća kuna za portal Index.hr demantirao je Goran Škvarč iz CARneta.

Izdvojeni članak

Nastavnica u Hrvatskoj svojim učenicima omogućila obrazovanje po uzoru na finske fakultete

Cijena jednog tableta iznosi 2.151 kunu i dodatnih 55 za zaštitu

Iz CARneta pod čijim je provođenjem projekt “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” za Index.hr kažu kako je cijena je tableta manja od one koju je navela učiteljica Bogdanović pa tako navode kako digitalizacija po učionici stoji 114.101,00 kuna bez uključenog PDV-a, što znači da cijena jednog tableta umjesto navedenih 4.500 kuna iznosi 2.151 kunu s dodatnih 55 kuna za zaštitu, također bez PDV-a.

Ukupna vrijednost pilot projekta e-škole koji se provodi od 2015. do 2018. godine kako doznaju s portala iznosi 306.853.186 kuna od čega je dio prihoda od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, dio od Europskog socijalnog fonda, a iznos od 46.027.977 kuna dio nacionalnog sufinanciranja. U projekt je uključeno 150 škola, a do kraja 2022. godine u projekt bi trebalo biti uključeno ukupno 60 posto hrvatskih škola.

Svrha projekta nije opremanje škola, već osposobljavanje

Osim ukupne cijene troškova, Goran Škvarč je naglasio kako se u svakoj od pilot škola uspostavljaju dvije učionice od kojih je jedna interaktivna i jedna prezentacijska učionica. Oprema uključuje 30 tableta proizvođača Samsung model SM-P550 s kojima je dogovor postignut u lipnju prošle godine. Tableti uključuju i Stilus olovku koja je bitna za razvoj grafomotorike kod učenika, 30 tipkovnica po cijeni od 114 kuna te računalo koje se ugrađuje u zid od 5.162,00 kuna, monitor s funkcijom dodira od nešto manje od 22 tisuće kuna, software za interaktivno upravljanje i druga potrebna oprema kako bi učionica zadovoljavala sve potrebne uvjete za digitalno učenje.

Prezentacijska učionica ne sadrži jednaku opremu pa cijena takve učionice iznosi 31.855,00 bez uključenog PDV-a. Škvarč kaže kako svrha projekta nije opremanje škola, već osposobljavanje digitalno zrelih škola koje će kao takve biti kompetentne za učenike željne novih znanja i prilagođene zahtjevima modernog obrazovanja i tržišta rada.

Izračunato koliko će koštati digitalizacija škola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap