Pretraga

Kakav užas: Nastavnik ju nije pustio na WC, rekao joj da ‘iskontrolira menstruaciju’

A- A+

Školski je dan kao i svaki drugi, no za četrnaestogodišnju Maisie-Rae Adams iz malenog grada Dursley u Engleskoj, ostat će vječito u pamćenju. Sjedila je na satu kada je shvatila da mora na toalet zbog – mjesečnice. Pitala je nastavnika da ju pusti, a on je, pazite sad, to odbio poručivši joj neka ‘iskontrolira svoju menstruaciju’. Škola se oglasila, kažu, situacija nije zorno predstavljena, no da će iz nje mnogo toga naučiti, piše Independent.

Screenshot: YouTube

Nakon što joj je nastavnik odbio dozvolu za odlazak na WC poručivši neka ‘iskontrolira svoju menstruaciju’, Maisie-Rae Adams to je, šokirana, učinila na svoju ruku. Kada se nekoliko minuta nakon pokušala vratiti u učionicu rečeno joj je da su njene osobne stvari premještene u drugu sobu i kako se ne može vratiti na sat.

Triput u školi ’kažnjena’ jer je pitala na WC zbog menstruacije?

Maisie-Rae novinarima je rekla kako ovo nije prvi put da se, zbog toga što je cura i ima mjesečnicu, susreće s problemima u svojoj školi. Već je, kaže, tri puta završila u školskoj kazni (eng. detention) samo zato što je dok je imala mjesečnicu pitala da ode na WC.

Inače, Maisie-Rae u obitelji nije rijetka pojava endometrioza. Radi se o kroničnoj bolesti stanica sluznice maternice, zbog čega često i sama ima obilne mjesečnice koje znaju trajati do tri mjeseca, izvještaja Independent.

Maisiena mama, 36-godišnja Kelly Adams šokirana je cijelim događajem i ističe kako je bila jako ljuta kad joj je kći ispričala što se dogodilo.

– Maisie se osjećala poniženo i posramljeno. Užasno je to što joj se dogodilo. Nikada se ne bi trebala naći u kazni zbog toga što za vrijeme trajanja mjesečnice mora ići na WC, rekla je zabrinuta mama.

Zajedno sa svojom kćeri zalaže se za oslobađanje stigme od menstruacije kao nečega čega se treba sramiti. Predložile su školi i rješenje u vidu ‘ružičaste kartice’ kojom bi učenice diskretno mogle obavijestiti svoje nastavnike da imaju menstruaciju.

Škola: ‘Događaj nije zorno opisan, no iz ove ćemo situacije nešto naučiti’

Maisiena mama dodaje i kako je na sastanku u školi naknadno obaviještena da institucija već prakticira ‘ružičastu karticu’, no, kako ističe, Maisie za to nije znala. Novinari Independenta od škole su zatražili komentar, a oni su se od cijele situacije, obranili, tvrdeći da nije takva kakva je opisana.

– Osjetljivi smo na potrebe svih naših učenika, a pogotova djevojčica u vremenu kada fizički i emocionalno sazrijevaju. Situacija nije bila takva kako je opisano, ali ne mogu ići u detalje. Dakako, o situaciji ćemo promisliti tako da iz nje možemo nešto naučiti i poboljšati se u budućnosti, rekao je David Alexander, ravnatelj škole.

Dodatno je istaknuo kako je škola već otprije poduzela niz mjera, od ružičaste kartice do dijeljenja tampona i sanitarnih uložaka, kako bi djevojčicama olakšala razdoblje u menstruaciji i omogućila im da se osjećaju ugodno.

Kakav užas: Nastavnik ju nije pustio na WC, rekao joj da ‘iskontrolira menstruaciju’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap