Pretraga

Koliko se naši školarci odmaraju na ljetnim praznicima u odnosu na ostatak Europe

A- A+

Kao što obrazovni sustav nije isti po cijeloj Europi, tako ni učenici osnovnih i srednjih škola po Starom kontinentu nemaju isti broj slobodnih dana. Školski praznici variraju od države do države, stoga provjerite koliko se školarci izvan Hrvatske odmaraju u ljetnim mjesecima i gdje smo se mi smjestili po dužini slobodnih ljetnih dana.

Foto: Eurydice Twitter

Hrvatski osnovnoškolci i srednjoškolci za vrijeme ljetnog raspusta u prosjeku provedu od 10 do 11 tjedana bez obaveza vezanih uz školu. Drugačije neće biti ni ove godine, no u drugim zemljama Europe praznici i slobodno vrijeme se ne podudaraju s našim.

Dok u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji ili Španjolskoj učenici osnovnih i srednjih škola uživaju u slobodnom ljetu između 10 i 11 tjedana, školarcima u Njemačkoj ljetni praznici traju sedam tjedana. Norvežani, Francuzi ili Poljaci imaju raspust između osam i devet tjedana, a najviše se odmaraju Portugalci, Talijani, Turci ili Rumunji kojima se praznici protegnu od 12 do čak 13 tjedana.

No treba napomenuti da postoje i izuzeci, to jest zemlje u kojima je razlika u praznicima između osnovne i srednje škole. Ostale zemlje pogledajte na mapi Eurydice.