Pretraga

Koliko je učenike stvarno briga za poruke podrške koje im na prvi dan škole upućuju političari?

A- A+

“Anice, slušaj”, započela je jutros  jedna majka dok je odpremala svoje dijete u školu, “predsjednica, premijer i ministrica zaželjeli su ti sve najbolje u ovoj školskoj godini”, govorila je dok je malenoj u ruke pružala sendvič za školu.

foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Situacija iz uvodnog dijela ovog teksta dogodila se nikad nigdje. Predsjednica, premijer, ministrica, pa i neki drugi političari, danas su svečano govorili o prvom danu škole te su učenicima upućivali poruke ljubavi i mira. Međutim, učenici te iste poruke ljubavi i mira teško da će čuti. Naime, nije nepoznato da mladima političari uglavnom nisu baš zanimljivi, a ni televizija na kojoj se ovi često pojavljuju pojave radi (kao na primjer danas), nije im zanimljiva onoliko koliko je nama možda nekad bila.

Izdvojeni članak

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi

Dakle, večina učenika u državi vjerojatno je ostala zakinuta za spomenute poruke ljubavi i mira. Šteta. I to šteta uglavnom za političare koji su ih uputili. Neki od njih svjesni su da su učenici non stop na društvenim mrežama pa su na svojim Facebook profilima i stranicama objavili te svoje poruke ljubavi i mira, pa mediji prenose lijepu poruku Ivice Puljka koji se optimistično raspisao. Međutim, ono što je on napisao djeci je stvarno puno i previše za čitati, a i pitanje je koliko ih prati Puljka (ili je za njega uopće čulo). Medije koji su Puljka prenijeli također baš i ne otvaraju.

Kad smo već kod društvenih mreža, političari koji ih i imaju i aktivno koriste, uglavnom se putem njih ne obraćaju mladima. Naime, njihove poruke su predugačke, dosadne, a i profili im nisu previše interesantni ni zabavni, a na internetu moraš biti zabavan ako želiš da te mladi (pa i ne samo oni) prate i čuju. Recimo, Ivan Pernar odlično se služi Facebookom, ali problem je u tome što mladi gotovo da više uopće nisu na toj mreži, a rijetko koji političar ima Instagram, YouTube kanal ili ne daj bože Snapchat. Oni koji i imaju Instagram i YouTube i dalje nisu najuspješnije savladali način komuniciranja koji bi došao do mladih, pa im te mreže ne služe gotovo ničemu. Ne želim ovime reći da bi političari trebali postati klaunovi pa zabavljati mlade kako bi ih ovi čuli, ali ako već imaju poruke koje žele uputiti učenicima, onda moraju naći načina kako to učiniti jer se ovako obraćaju svima, samo ne njima. Poruke koje su danas uputili učenicima uputili su ustvari roditeljima, to jest, onima koji imaju pravo glasa. A za mlade koji to još nemaju ih ustvari i nije toliko briga.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb o naknadi za povećane troškove u 37 škola: Riječ je o dugogodišnjoj praksi

Poruke podrške danas je ipak od te djece netko i čuo i to učenice i učenici osnovnih i srednjih škola koje su danas posjetile predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Divjak, naravno, svaka o svom poslu u različitim školama. Djeca su ih svečano dočekala, one su se fotografirale i pozirale, pričale lijepe priče o školi, a djeca su se smješkala jer im je netko rekao da im dolazi važna osoba i svi su se lijepo obukli. Za televiziju. Netko od njih stotinjak je doduše možda ushićeno došao kući danas nakon škole i veselo prepričao mami što su im ove dvije važne žene poručile.

Međutim, koga briga za poruke i praznu priču? Političari ih očito pokušavaju prodati čak i učenicima, a praksa o njihovoj brizi za mlade često pokazuje sasvim suprotno. Društvo nije baš tako puno ljubavi i mira, pa na kraju te prazne priče koje političari pričaju ispadaju kao ono kada roditelj pušač uporno svojem djetetu tumači da je pušenje loše. A to, znamo, baš i ne pali.

S prvim danom škole i porukama učenicima o boljoj budućnosti i ljubavi na kraju današnjeg dana putem medija će biti izbombardirani baš svi – osim učenika.

Današnje poruke političara na Facebooku bez kojih bi učenici preživjeli:

https://www.facebook.com/KolindaGrabarKitarovic/posts/2393176847415927?__xts__%5B0%5D=68.ARB88y7ZGbtcWIVDdvvvSyLQpuPJO4Inn9cuVTEk5tusoPnRcf33OkwSpCrBHSNqmPQba6BMpP9YT-q-GtFfgWdMEgm7ziRIrScUjBaCg_T9UFP6gOmLna846HYuBWxpmQWtZlYpsVHYiK4pwm8Qdiy1XwrEK9shzIDq8Qhjc30JogtaBdHlGzDY1OnfQmzg-yGLAXWtuRPPZxPLLK8ay6JscpGOYPYhAGXWtUA6B2T3m-g04tZ2VzQO_QZvyih8H77ervTQZwmeVoQGAfxWGnGiOLPtQ11jwoFYV-4-5xQS0q8Tb_RXSGGf8CwWxqxHxQ8Fh1oOnxM05-Vp0cOeafMP6w&__tn__=-R

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/posts/1355485031268782?__xts__[0]=68.ARBpTJFtExfeknG5VKajqiaiXtUy64X1KKiRSM3e1L8yTbEFVupLkNcVAoFiz3FKZQyZnfdq3uU5MNA7AGiXv8h6-m3AUY6bfkz6FnUZmIPCkDLPwGx3k4MfbtoFzIVao0fZH8I1BUEcm_li_buIJojCLRx4BrURMj0VwKCQQ6c6RVE8n6-tYZ87VXaAqKdNMvb4OzofND2ryuqbohIO_25OpGVAJVhAc1_rQWQGAQ6Skx04Ng8aA3fJD1Xfi3l2QdoKcgSks5tBlW1L54f8YiGCcuSXKisbS4XgWJ4czSqDF6rvx2FN5CASCElzT9nxP-HZPKUEo0u1sAflfMOMn1lBvw&__tn__=-R

https://www.facebook.com/andrej.plenkovic.rh/photos/a.640449122663692/3021416001233647/?type=3&permPage=1

*Komentar je stav autorice.