Pretraga

Krapinski srednjoškolci otkrili tajne dobrog šalabahtera

A- A+

Neetična kreativnost učenika od pamtivijeka je korak ispred zabrana te dovitljivosti profesora da tomu stanu u kraj. No jučer su učenici Srednje škole Krapina svojim predavačima odlučili razotkriti svoje tajne odnosno tehnike prepisivanja kojima se služe. Nekima od njih itekako su iznenadili profesore.

Klasični papirnati šalabahter još uvijek nije pregazilo vrijeme, ali mu moderne tehnike prepisivanja opasno konkuriraju. Kao i u sve ostale pore života, tako se i u neetično učeničko ponašanje uplela tehnologija. No dio srednjoškolskog folklora, u vidu zabranjenih pomagala pri pisanju testova, jučer su na izložbi predstavili đaci iz Srednje škole Krapina

Izdvojeni članak

Ovakve vas sankcije očekuju za prepisivanje na državnoj maturi

– Mislim da još uvijek vrijedi stari dobri papirnati šalabahter. Njega je najlakše sakriti i više puta ga se može koristiti, ali sve više imamo nekih novih tehnika. Recimo preko mobitela se čak šalju poruke van pa se dobivaju natrag, pojašnjavaju za HTV dvije učenice matematičke gimnazije u Srednjoj školi Krapina.

Slikanje stranica udžbenika pa pregledanje na mobitelu, zaljepljene formule na kalkulatorima, bubice, slušalice te boce s porukom u sasvim novom značenju. Sve su to dobro prostudirane metode i u hrvatskim školskim klupama.

No ima nekih tehnika, koje su u Krapini, a vjerojatno bi i drugdje iznenadile i profesore koji se stalno moraju boriti s ovom neetičnom kreativnošću.

– Šalabahter na tenisici je inače zamišljen kao pomagalo za prepisivanje u paru. Znači jedan učenik stavi nogu preko noge, tako da drugi iza njega može vidjeti ovo što piše na šalabahteru, objasnio je Bruno Habus iz Udruga srednjoškolaca Hrvatske za isti izvor.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Pet trikova za noć prije ispita

Iako je i do sada bilo zabranjeno, prepisivanje je tek od ove godine definirano Pravilnikom za izricanje disciplinskih mjera u školama. Tako se po slovu pravilnika ono tretira kao lakše neprihvatljivo ponašanje, zbog čega se može dobiti opomena.

No izložba u Krapini, održana povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca nosi i određene poruke.

– Da je bolje i pametnije vrijeme uloženo u izradu šalabahtera iskoristiti kao vrijeme za učenje, objasnila je za HTV Mirjana Laginja, pedagoginja Srednje škole Krapina.

No druga je poruka, koju također ponekad u pola glasa ističu pedagozi, da kada se piše šalabahter, uvijek nešto ostane i u glavi.

Fotografije i video prilog s izložbe pogledajte na ovom linku.