Kreću prosvjedi hrvatskih učitelja: Prvi već sljedećeg tjedna, a najavio ih Sindikat s 26.000 članova

Sindikat hrvatskih učitelja nezadovoljan je zastojem u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Smatraju da Ministarstvo obmanjuje javnost tvrdnjama da je do tog zastoja došlo radi sporova između sindikata, a radi prekida, odnosno stanke u pregovorima, najavili su tri prosvjeda učitelja u ožujku.

Screenshot: YouTube

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja na jučerašnjoj je konferenciji za novinare izrazila nezadovoljstvo zastojem u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima. Kako kaže, prekid pregovora ili stanka u pregovorima, bez obzira koja se terminologija koristi, ‘ista je demagogija za nemogućnost ostvarivanja prava zaposlenika u osnovnim školama’.

Ovako se nastavnici iz susjedstva bore za svoja prava: Krenuo masovni štrajk i prosvjed obrazovnih djelatnika u Sloveniji

– Vlada Republike Hrvatske, resorno Ministarstvo, ne može tražiti da sindikat nema svoju svrhu i da se prava u Hrvatskoj ne ugovaraju. To je rušenje demokratskog poretka, rušenje konvencija i narušavanje socijalnih odnosa u Hrvatskoj – zanemarivanje sindikata kao socijalnih partnera, kazala je Šprem na konferenciji za medije.

SHU je nezadovoljan i tvrdnjama Ministarstva da su pregovori zastali zbog sporova između sindikata.

– Resorno Ministarstvo konstantno je govorilo da su zbog sporova nastalih između sindikata zaustavljeni pregovori. To nije točna tvrdnja. Ne postoji spor između sindikata. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pokrenuo je upravni spor protiv Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti isto tako sindikat preporod pokrenuo je spor protiv Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti. Znači, ne postoje sporovi između sindikata, kaže Šprem.

Dodaje, na sastanku koji s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva rada održao u utorak, nije bilo rečeno hoće li se pregovori nastaviti. Ako se kolektivni ugovor ne donese, napominje Šprem, nastat će još veća šteta. Stoga je Sindikat na jučerašnjoj konferenciji najavio tri prosvjeda tijekom ožujka.

– Prvi prosvjed održat će se simbolično, 1. ožujka, drugi prosvjed 8. ožujka i treći prosvjed 15. ožujka i tako sustavno dok se situacija u Republici Hrvatskoj ne popravi, kazala je Šprem i dodala kako su pripreme za prosvjed ispred Ministarstva već gotove i prosvjed je prijavljen policiji.

Sindikat hrvatskih učitelja sindikat je radnika u osnovnim školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj i radnika Sindikata hrvatskih učitelja. Riječ je o najvećem granskom sindikatu u Hrvatskoj, koji okuplja preko 26.000 članova u oko 850 podružnica.

Odgovori